En avgörande anledning till att näringslivet inte betalat in så mycket pengar för flyglinjen Karlstad-Frankfurt som man hoppats på är att storföretagen svikit. Uträkningen av deras behov har visat betydligt högre siffror än det faktiska resandet under de senast två åren.
Boo Rundqvist, kommunikationschef på Uddeholm och dessutom styrelseledamot i Värmlands Näringslivsutveckling AB, VNAB, har inga dagsaktuella siffror på Uddeholms resande, men konstaterar att behovet av resor förändrar sig snabbt.
– Det har hänt mycket på de här två, tre åren, inte minst på teknikområdet, vilket gör att man kan komma i kontakt med dem man behöver utan att man kanske behöver resa, säger han.
Enligt Boo Rundqvist är resebehov en färskvara. Det är svårt att i förväg säga hur stort behovet är av en viss typ av resor, men även av resor till en viss destination, eller från en viss flygplats.
– Det är klart att vi fortsatt har ett behov av att komma ut i världen, men det kan man göra på många sätt. Bor du i Hagfors är det kanske mer naturligt att man flyger från Hagfors till Stockholm, säger han.
Bilden från storföretagen är dock inte entydig. Malin Kilian från Valmet, och som också sitter i VNAB:s styrelse, ser att behovet av en direktlinje till en internationell hub finns kvar.
– Jag kan inte säga hur resandet ser ut för dagen, men behovet är fortfarande stort. Det är det, säger hon.
Även om vissa stora företag har sett ett minskat behov av flyglinjen så är det desto fler mindre företag som enligt flygplatsens vd Peter Landmark har upptäckt linjen och dragit nytta av den.