– Det sker fler brott, det är nya brott och nya förövare. Det är helt enkelt många fler människor, säger Thomas Wallberg, kommenderingschef för Alma, som den särskilda händelsen kallas inom polisen.

Men hur många som sker är hemligt. I december begärde VF att få ta del av alla så kallade händelserapporter för de speciella brottskoder eller relationskoder som de kallas inom polisen, rörande brott som sker på länets flyktingboenden samt de fall där boendena utsätts för brott. Men, det går inte att ta del av dessa händelser eller ens få reda på hur många de är. Det är hemligstämplat av Polismyndigheten. Juristerna hänvisar till att händelserapporterna tillhör den särskilda händelse, kallad Alma, som startade i höstas och som handlar om flyktingsituationen i landet.

• Varför får inte allmänheten ta del av vad som har hänt på boendena?

– Jag kan svara på frågor om Alma som jag arbetar med. Hur beslutet ser ut och är fattat är inte min sak, säger Thomas Wallberg.

– Däremot kan jag säga att så fort denna särskilda händelse är avslutad, vilket den sannolikt kommer att göra innan februari är slut, kommer vi allra troligast att bli betydligt öppnare om det.

Ingen annan inom Polismyndigheten kan eller vill heller svara. Thomas Wallberg är den person som pressavdelningen får att ställa upp på en intervju.

Att polisen inrättar en särskild händelse inträffar då och då, enligt Thomas Wallberg. Det som gör Alma speciellt är att den omfattar så lång tidsrymd.

– Det är unikt och har nog aldrig inträffat förut. Men vi har heller aldrig sett så stora flyktingströmmar som vi gjort under nu i Sverige.

Inom Alma samlas händelserapporter och brottsanmälningar in från hela landet som hör till de speciella brottskoderna och analyseras. För att se om det går att dra några slutsatser för att förändra arbetet, förklarar Thomas Wallberg.

• Hur har flyktingströmmarna påverkat det svenska polisarbetet?

– Det är ny brottslighet på det sättet att det är nya människor och det sker fler brott. Det är helt enkelt fler människor. Och det som händer framförallt i mindre regioner med långa framkörningstider är att kommer det ett prio ett-larm om misshandel till exempel, tar det så lång tid att ta sig dit att till exempel brottsförebyggande arbete som man kanske annars skulle ägnat sig åt, blir lidande.

• Hur tacklar polisen det?

– Min spekulation är att det kan krävas en resursomfördelning inom polismyndigheten, men det är en dialog som ytterst rikspolischefen har med regioncheferna.

Läs också: Händelser på flyktingboenden hemlighetsstämlas