– Det är definitivt ingen hemlighet att det här diskuteras i vår organisation, att det är många händelser som inträffar på våra flyktingförläggningar och hur mycket resurser det tar, säger Stefan Wickberg, polisens pressinformatör i Värmland för region Bergslagen.

Att sekretessbelägga vissa brottsutredningar eller delar av dem under utredningens gång är inget ovanligt. Det sker för att inte uppgifter ska komma ut som kan förstöra utredningen. Men att hemligstämpla alla brott riktade mot eller utförda av en viss grupp, oavsett vad det handlar om, är mycket ovanligt. Frågan är om det ens hänt tidigare.

– Varken jag eller någon här i huset har någonsin stött på det tidigare, säger Stefan Wickberg.

• Vad är det för brott som sker på och kring flyktingboendena?

– Det ser ut som samhället i stort skulle jag säga. Och förklaringarna varför det sker mycket incidenter som kräver polisens närvaro på de här boendena är flera. Dels är det väldigt trångt, man stoppar in fyra fem personer i samma rum. Det är människor på de här boendena som förlorat allt, många bär med sig fruktansvärda upplevelser. Många har familj kvar som kanske lever under hot och under svåra förhållanden. Många mår helt enkelt inte bra, säger Stefan Wickberg, som tillägger att därtill kommer det faktum att personer ur grupper med stridigheter sinsemellan, från hemländerna, numera i många fall kan hamna på samma boende.

– Migrationsverket har idag ingen chans att särskilja de här grupperna. Man har fullt upp med att ge folk tak över huvudet.

Läs också: Brott som berör flyktingar hemlighetsstämplas