– Facket har gröpt ur ryggraden ur den svenska befolkningen, säger Stuvbutikens vd, Göran Debäck. Han håller inte igen med vare sig ord eller känslor när han talar om facket, som i det här fallet är Handelsanställdas förbund.

Idag har Stuvbutiken i Karlstad ett 80-tal anställda. Utöver det arbetar mellan 15 och 20 personer från Ungern och Rumänien på företaget. De har andra anställningsvillkor än de svenska medarbetarna.

– Vi kan inte anställa de här personerna med en svensk lön, de kan varken svenska eller engelska när de börjar, säger Göran Debäck.

Sedan 2007 har Stuvbutiken anställt personer från andra EU-länder som bland annat städare, varuplockare, lagerarbetare, målare och snickare. Och Göran Debäck är stolt över verksamheten.

– Vi tycker att vi gjort en jätteinsats för de här personerna. De tjänar mycket mer på att arbeta här jämfört med i sina hemländer, säger han.

Men från fackets sida är man starkt kritisk till att anställningsvillkoren ser olika ut på grund av den anställdes ursprung. Det håller Göran Debäck inte med om.

– Hur många skulle anställa de här personerna med en svensk lön? Vi har dragit vårt strå till stacken här. Staten har inte betalat en krona för att de ska komma ut i arbete, men vi har betalt skatt för dem, säger han.

Tidigare i höst pågick en tvist mellan tre, nu före detta, anställda och företaget. Stuvbutiken hade i det fallet brutit mot kollektivavtalet då de anställda EU-medborgarna i vissa fall haft en lön som var lägre än minimilönen trots att företaget omfattats av kollektivavtalet.

– Det är det enda misstaget jag gjort, säger Göran Debäck. Att jag anställde de här personerna i Stuvbutiksbolaget.

De före detta anställda och Stuvbutiken kom efter tvisten till en ekonomisk uppgörelse och företaget fick betala skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Efter tvisten är gruppen av EU-medborgare inte längre anställda inom Stuvbutiken, utan i ett av Göran Debäcks andra företag som inte har tecknat kollektivavtal.

– Löneavtalet är ett privat avtal. Det är ingen lag på att ha kollektivavtal i Sverige. De som tjänar mest i den här gruppen har 130 kronor i timmen. Den som tjänar minst har kanske en timlön på 90 kronor, säger han.

Det är inte första gången det blåser kring Stuvbutiken. 2014 hamnade företaget i Arbetsdomstolen efter en tvist med facket angående en anställd som varslats om uppsägning. Även den gången slutade det med skadestånd.

Hittills i år har Stuvbutiken omsatt 156 miljoner kronor och när året är slut räknar man med att omsättningen ska ha ökat med 20 procent jämfört med förra året. Efter striderna med facket där Göran Debäck anser sig blivit felaktigt behandlad säger han nu att han inte vill ha något mer med dem att göra.

– Det krävs något för att facket ska bli humana igen. Som egenföretagare har man inga rättigheter, men jag tänker inte ge upp, säger han.

Nu har Göran Debäck sagt upp kollektivavtalet med Handels som kommer att sluta gälla den sista mars nästa år. Enligt honom kommer de 80 anställda på Stuvbutiken inte att få lägre lön, eller sämre anställningsvillkor efter att kollektivavtalet upphört.

– Jag kommer själv från arbetarrörelsen och hade inte en spänn när jag började 1989. Jag var stolt över att teckna kollektivavtal och jag gjorde det för att jag ville följa reglerna och göra rätt för mig, men nu har jag fått nog, säger han.