– I snart tio år har Stuvbutiken tjänat stora pengar på oss, säger en person som tidigare varit anställd inom företaget.

Personen kommer från ett annat EU-land och var i flera år anställd på Stuvbutiken i Karlstad.

– Jag jobbade ibland 250 timmar i månaden, utan OB-tillägg, semesterersättning eller någon riktig arbetsbeskrivning, säger den före detta anställda.

Läs också: Stuvbutikens vd vill utmana Handels

Handelsanställdas förbund i Karlstad är starkt kritiska till hur Stuvbutiken hanterar de medarbetare som kommer från andra länder. Gunilla Hallgren Wallner är förste ombudsman.

– De är inte mindre värda för att de kommer från ett annat land. Visst att man kan göra en god gärning och ge dem jobb, men då ska de upp i minimilön. Vi pratar om människor här som har en utbildning i sitt hemland, säger Gunilla Hallgren Wallner.

Utöver löneskillnader har facket också riktat kritik mot bland annat arbetstider. EU-medborgarna på Stuvbutiken får timlön och enligt facket finns det de som arbetar sju dagar i veckan på Stuvbutiken.

– Även om man inte har ett kollektivavtal så har vi lagar i Sverige som reglerar villkoren för de anställda, till exempel arbetstidslagen, säger hon.

Handels är även besvikna över att Stuvbutiken nu säger upp kollektivavtalet för sina 80 anställda.

– Jag tycker att det är synd att vi inte kan ha ett samarbete, de är en relativt stor arbetsgivare, säger Gunilla Hallgren Wallner.

Och den före detta anställda på Stuvbutiken är besviken på sin förra arbetsgivare.

– De sa till mig att jag kunde komma upp i svenskarnas lönenivå om jag jobbade ännu hårdare. Men det räckte aldrig.