En av planets klaffar, som används vid start och landning, hade slutat fungera.
– Kaptenen på planet fick indikationer på att någonting inte var som det skulle och valde därför att gå ner i Göteborg. Anledningen till att det blev just Landvetter var att det krävdes en form av landning där kaptenen kände att han behövde en längre landningsbana, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia som ansvarar för Landvetters flygplats.
Planet, som hade 48 passagerare, kunde ta fast mark odramatiskt och efter en teknisk genomsökning av planet kunde man också lyfta igen vid 10.10-tiden på tisdagen.
– Under tiden som passagerarna väntade gick tekniker igenom planet och man kunde flyga vidare efter att ha gått igenom hela planet, säger Åsa Öhman.
Att plan tvingas nödlanda, och av den här anledningen, menar hon är relativt ovanligt.
– Det är inte särskilt vanligt men säkerheten är alltid viktigast. Får kaptenen indikation på att något är utöver det vanliga så väljer han eller hon att gå ner med planet. Det är rent säkerhetsmässigt, säger Åsa Öhman.
Operatören BMI väljer dock att tona ned händelsen. I ett pressmeddelande säger Colin Lewis, marknadsdirektör på BMI Regional:
‒ Efter att planet lyft från Jönköping Airport stack klaffarna på vingarna upp med 5 grader. Besättningen beslutade att landa på Landvetter för att åtgärda detta eftersom det finns ett större utbud av tekniskt kunnande tillgängligt där. Problemet åtgärdades och planet fortsatte till Frankfurt. Inget nödläge deklarerades och landningen är inte att anse som en nödlandning.