Det var den borgerliga regeringen som införde de hårda tidsgränserna 2008. Men deras så kallade rehabiliteringskedja visade sig vara en utsorteringskedja. 90 000 sjuka människor föll ur sjukförsäkringen efter två och ett halvt år sjukskrivning.

De hamnade i en ond cirkel. Trots att de fortfarande var sjuka skulle de stå till arbetsmarknadens förfogande, vilket väldigt få klarade av. Snart var de tillbaka i sjukförsäkringen igen, ännu fattigare än tidigare.

Alliansen lade ansvaret på den som var sjuk. Regeringen trodde att skarpa tidsgränser och lägre ersättning skulle göra människor friska. Det fungerade inte.

Sjuktalen sjönk redan under Göran Perssons sista år som statsminister. Nedgången fortsatte under de första åren med högeralliansen, men trenden bröts 2010.

Sjuktalen har stigit med 70 procent de senaste fyra åren. Det betyder ökade kostnader för staten med tolv miljarder kronor om året.

Prognosen de närmaste åren är dyster. Om inget görs kommer 80 000 fler att vara sjukskrivna år 2019. Kostnaderna kommer att stiga ännu mer och äta upp statligt reformutrymme.

Två av tre sjukskrivna är kvinnor, de flesta jobbar inom människoyrken. Det är lärare, socialsekreterare, undersköterskor och sjuksköterskor, som alla gör ett viktigt jobb när de utbildar, vårdar och tar hand om andra människor.

Deras arbetsplatser har utsatts för hård press under många år. Att sänka skatten med 140 miljarder kronor om året har satt sina spår i välfärdssektorn. Färre ska göra allt mer, scheman blir tajtare och risken för att gå i väggen ökar i takt med stressen. Det är den psykiska ohälsan som ökar mest och snabbast.

Sjukfrånvaron är dålig för alla. För den som är sjuk, för arbetsplatsen och för samhället. Men det lönar sig inte att skuldbelägga den sjukskrivne, i stället bör arbetsgivare och samhället ta ett större ansvar.

Arbetslivet behöver utformas så att vi alla orkar jobba fram till pensioneringen. Och det måste finnas plats även för den som inte alltid kan prestera 110 procent. Vi är människor, inte maskiner.

Det är bra att den bortre tidsgränsen nu försvinner. Det är också positivt att inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs så att den som drabbas av sjukdom inte längre behöver bli fattig.

Mer behöver göras. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har lagt fram ett åtgärdsprogram med 25 konkreta punkter på sju olika områden. Det är ett ambitiöst program som kan göra skillnad.