1 900 kronor per belagd plats och dygn plus en årlig summa om 500 000 kronor. Det är ersättningen kommunerna får från Migrationsverket för ett ensamkommande asylsökande barn. Ersättningen är ett generellt bidrag och inte vikt åt något särskilt ändamål.

– Det ska gå till personal, lokalhyra och aktiviteter och täcka alla de kostnader som är förenliga med verksamheten, säger Felicia Weinberg, biträdande socialchef i Torsby kommun.

Läs också: Många jobb i spåren av flyktingkrisen

Till Torsby kommer i snitt fyra ensamkommande flyktingbarn per vecka. I oktober öppnades kommunens andra boende och om en dryg vecka startar ytterligare ett. Allt som allt kommer 57 hvb-personal vara sysselsatta.

– Det finns många från lokalbefolkningen som är intresserad att jobba som boendepersonal. Däremot är det svårt att hitta specifika yrkesgrupper, som socionomer är det stor brist på.

På frågan om det statliga bidraget är tillräckligt svarar hon:

– Det som vi kan bygga upp och lösa i egen regi, i kommunen, då räcker pengarna. Men i dagsläget kan vi inte ta hand om alla barn i kommunen, platserna är belagda och då får vi skicka barnen externt på platser som kan kosta upp till tretusen kronor per dygn. Sådana externa placeringar täcker det inte, menar Felicia Weinberg och säger att den emellertid största utmaningen är att hitta rätt lokaler till nya boenden och rätt kompetens.

Det är en bild som bekräftas av Tanja Ekegren, sakkunnig inom mänskliga rättigheter och integration på länsstyrelsen:

– De flesta kommuner flaggar för att det är svårt att rekrytera de här personalgrupperna, och lärare, just nu. Men det är ju väldigt bra läge för de som är socialsekreterare, där är arbetsmarknaden bra.

Vad gäller socialsekreterarbiten ger verket 31 000 eller 39 000 kronor för utredningar av barn som sedermera placeras på hvb-boende eller i familjehem.