Det var i våras som de första varningssignalerna om landstingets ekonomiska svårigheter började dyka upp. Då pekade det mot ett underskott på 50 miljoner kronor för hälso- och sjukvården med betydande budgetunderskott hos flera divisioner, bland annat medicin, psykiatri och allmänmedicin efter maj månad.
– Vi har gett verksamhetscheferna i uppdrag att titta över sina verksamheter och de försöker att hitta kortsiktiga lösningar men även långsiktiga, sade landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) till VF då.
Fem månader senare, när landstinget summerar ekonomin till och med oktober, är siffrorna om än dystrare.
Division medicin ligger kvar på samma budgetavvikelse, i övrigt noterar psykiatrin ännu större underskott (10,4 procent) liksom allmänmedicin, sjukhuset i Torsby och diagnostik.
Oppositionsledaren Ulric Andersson är starkt kritisk till att inget hänt med den ekonomiska utvecklingen.
– Om man konsekvent väljer att inte vidta nödvändiga åtgärder hamnar man här. Att vi har en omställningskostnad på 380 miljoner, det är orealistiskt. Då skulle vi behöva slakta stora delar av verksamheten.
Fredrik Larsson anser dock att landstinget kommit en bit på vägen, och att hälso- och sjukvårdens prognostiserade helårsunderskott på 350 miljoner kronor inte behöver bli så stort.
– Nettokostnadsutvecklingen har sjunkit från 7,0 till 6,8 procent sedan vi började vidta åtgärder. Den ligger fortfarande för högt, men jag tycker ändå att man kan tolka det som att våra åtgärder ger effekt. Det känns hoppfullt att vi ser att vi får resultat, säger han.
– Jag hoppas att det blir lite bättre än prognosen, men hur mycket vågar jag inte sia om.
Från oppositionellt håll befaras emellertid det motsatta. Baserat på den ekonomiska utvecklingen så här långt menar Ulric Andersson (S) att hälso- och sjukvårdens underskott snarare riskerar landa på drygt 480 miljoner kronor vid årets slut.
– 2015 är ett förlorat år, dessutom drar vi på oss en skuld inför kommande år. Den styrande majoriteten, eller man ska kanske säga minoriteten, borde sätta sig och få krisledning för att hantera situationen. De pekar bara på tjänstemännen som ska ta fram förslag, men har tomt på sin åtgärdslista. Det kommer det inte att vara på vår.
Landstingsdirektör Gunilla Andersson meddelar att det ekonomiska läget kommer att kommenteras på landstingsstyrelsens presskonferens i dag.