S har under flera år kritiserat den blågröna majoriteten för inaktivitet när det gäller byggtakten. Befolkningstillväxten går för sakta. Och då bör det kommunala bostadsbolaget gå i bräschen, anser partiet.

Motargumenten – att det är svårt och kanske inte ens lagligt att bygga hur och var som helst – anser han inte håller:

– I så fall borde det inte fungera på andra håll heller, men i Växjö lyckas det kommunala bostadsbolaget år efter år bygga 500 nya bostäder. De håller på att växa om oss nu.

• Så vad borde göras?

– Vår tanke med att sätta 200 nya bostäder om året som krav är att det sätter press på KBAB att bygga upp en starkare organisation kring byggnation och planering. Man skulle förstås behöva sätta sig ned, se över vilka konsekvenser det får och komma tillbaka till oss politiker och säga ”det här behöver vi”. Då ordnar vi det.

Holm Alteblad får dock mothugg av Thomas Olsson (C), ordförande i styrelsen för KBAB, som anser att det är ett alltför enkelspårigt resonemang.

– Om det bara handlade om att bygga vore det inga problem. KBAB har tillgångarna – men det hänger ju på så mycket annat. Det ska finnas lämpliga tomter och framtagna planer som vunnit laga kraft. Hyrorna får inte sättas så högt så ingen vill bo där, men inte så lågt att vi bryter mot lagen eller inte klarar avkastningskravet.

• Kommer ni att klara 750 bostäder på fem år, som det nya kravet är?

– Jag vet inte. Det finns gott om tankar och planer, men det ska ju fungera i realiteten också. Personligen tycker jag det byggs så pass mycket på den privata sidan just nu, även för hyresrätt, att man borde tagga ned lite.

-----

FAKTA

KBAB:s osynliga hinder:

• Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ändrades 1 januari 2011. De skulle nu drivas enligt affärsmässiga principer, samtidigt som man skulle ta ett visst samhällsansvar.

• Syftet var dels att man inte ska konkurrera på snedvridna villkor med privata entreprenörer, dels att inte det stora kollektivet hyresgäster ska subventionera nybyggen.

• För bostadsbolagen innebär det att byggpriset måste pressas hårt, för att inte hyrorna ska bli orimligt höga. Man har bland annat använt SABO:s koncepthus.

• När studentbostadsprojektet Flöjten stod klart ifjol visade det sig ändå att man inte klarade lagens kriterier.

• En Karlstadsbo överklagade till Förvaltningsrätten – som friade KBAB. Detta eftersom bolaget argumenterade att nybygget höjer statusen och värdet på hela området. Det blev därmed tillåtet att inte se varje projekt för sig.

• Med det resonemanget fortsätter nu KBAB att förtäta i befintliga områden – men hur går det om man vill bygga i helt nya områden? Håller samma argument där? Osäkert.

• Till detta kommer också kommunens avkastningskrav på KBAB: 4,5 – 6,5 procent på nybyggen, beroende på var projektet är. Ju längre från centrum, desto högre krav. Att bygga i Skattkärr/Molkom där man skulle behöva hålla lägre hyror är alltså riktigt knepigt.