– Närvårdsplatserna är en svår kokosnöt, säger gruppledaren Anders Ahl (SD).
De omstridda närvårdsplatserna stod i fokus när landstingsfullmäktige hade sammankomst under tisdagen. Oppositionen med S och V yrkade på en revidering av budgeten för 2016, där bland annat en omprövning av närvårdsplatserna ingick.
Omröstningen hade föregåtts av en vink från Anders Ahl om att partiet med sina sex mandat övervägde att utnyttja vågmästarrollen och gå på S och V:s linje.
I voteringen röstades dock förslaget ned med knapp marginal: 38 röster mot 36. De sex SD-representanterna lade ned sina röster medan politiska vilden Gisela Nyquist, tidigare SD, röstade med Värmlandssamverkan.
– Vi ansåg att vi behöver mer information. Det finns många saker som talar både för och emot och vi gjorde övervägandet att yrka med S och V så inget är glasklart. Men vi tycker att det här är en budgetfråga, säger Anders Ahl.
Därmed menar SD att frågan fortfarande lever, säger Anders Ahl.
I november har landstingsfullmäktige budgetbehandling och tills dess ska partiet inhämta mer kunskap om frågan.
– I dagsläget vet vi inte riktigt om det är en billigare lösning, men till nästa gång kommer vi veta mer om ekonomin och ha mer kött på benen. Då hoppas vi kunna sätta punkt för den här frågan.
Anders Ahl fortsätter:
– Det märks att de andra tittar mycket på hur vi röstar, och det märks på stämningen att vi är vågmästare. Men det är ingen som har oss i koppel.
I övrigt vad gäller fullmäktige blev det i väntad ordning en het debatt kring delårsrapporten som svart på vitt visade landstingets röda siffror. Hälso- och sjukvårdens prognostiserade underskott på 350 miljoner fick debattörerna från de olika flankerna att dela ut rallarsvingar till höger och vänster. Oppositionen menade att Värmlandssamverkan inte tagit ansvar för situationen, medan de senare ansåg sig göra det i och med det lanserade omställningspaketet.
Oppositionsledaren Ulric Andersson sade till och med att det ser dystrare ut än den omställningskostnad som sägs landa på 380 miljoner kronor.
– Om utvecklingstrenden fortsätter som i år är nivån snarare uppe i 440 miljoner kronor. Vi tror inte att prognosen 380 miljoner håller.