– Hade vi inte byggt huset hade vi behövt skicka värmlänningarna utom­läns som konsekvens av lokalbrist, säger hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg

1,4 miljarder kronor är budgeten för operationshuset som började byggas våren 2012. Anläggningen öppnar i april nästa år och från och med då kommer landstinget även börja betala på avskrivningskostnaderna.

2016 ligger beloppet på 41 miljoner kronor, därefter höjs det stegvis för att slå i full effekt 2019 då avskrivningen uppgår till 100 miljoner kronor per år. På den nivån rullar det sedan på fram till 2046 då anläggningen väntas vara avskriven i sin helhet.

För landstinget, vars röda siffror hittills i år visar ett underskott om 80 miljoner kronor, är den extra utgiften kännbar.

– Så är det förstås, investeringar kostar. Men vi har gjort bedömningen att vi får positiva effekter av den och vi har en flerårsplan för 2016-2018 där vi tagit höjd för avskrivningarna, säger ekonomichef Veronica Hedlund Lundgren.

Tobias Kjellberg motiverar miljardsatsningen med ett annat kostsamt ultimatum – lokalbrist som hade tvingat landstinget skicka operationspatienter till andra landsting om inte det nya huset hade byggts. Nu kommer flera flaskhalsar kopplade till dagens operationsverksamhet att lösas. Nuvarande operation öst är dessutom gammal och i behov av en rotrenovering, något som ändå inte skulle lösa de aktuella problemen.

– Grundproblematiken är att vi inte har ändamålsenliga lokaler på operation öst. Vi har logistiska problem – salarna är olika stora och när de inte kan användas då vissa ingrepp kräver större sal än vad som finns tillgänglig får vi inget bra flöde, säger Tobias Kjellberg.

Det nya operationshuset kommer få samma antal operationssalar. Men till skillnad mot operation öst kommer dessa vara lika stora, vilket möjliggör större flödesflexibilitet.

– Vi har inte logistikproblem varje dag som det är i dag. Men kommer det akuta ingrepp eller om det uppstår förskjutningar i programmet eller uteblivna patienter kan vi inte alltid med enkelhet planera om salar. I framtiden kommer vi kunna boka om och hantera flödet på ett bättre sätt. Dessutom är uppvaksdelen bättre dimensionerad till mängden salar, säger Tobias Kjellberg och fortsätter:

– Nu börjar vi närma oss slutet på fas 1 och är nära bokslut. Just nu ligger vi 50 miljoner kronor före budget på del 1 och det är en viktig del. Vi har ekonomiska utmaningar och ska inte spendera en enda krona mer om vi inte måste. Löser vi uppdraget utan att göra slut på alla pengar är det jättebra.