Av dem är 500 i kommunernas egna lokaler och 1 700 är platser hos privata aktörer.

Migrationsverkets boenden i Värmland räcker inte till. Därför har de bett kommunerna att redovisa sina möjligheter för att ta emot ytterligare asylsökande. I dagsläget har Migrationsverket upphandlat omkring 5 000 platser för asylsökande i länet och de 2 200 nya platserna ligger utöver dessa. Leif Gustavsson är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Värmland och samordnar arbetet med kommunernas tillfälliga boenden.

– Jag tycker att kommunerna har tagit den här uppgiften på allvar. Det är väldigt hög belastning på dem just nu, säger han.

De flesta av de tillgängliga akutplatserna finns hos privata aktörer och det beror i de flesta fall på att kommunerna inte själva har några tomma lokaler att erbjuda.

Hammarö är en av de kommuner som sedan tidigare inte tagit emot så många flyktingar men nu meddelat att man efter Migrationsverkets uppmaning har 300 tillfälliga platser i kommunen. Bland annat ska ett boende öppnas på Sätterstrand där både kommunen och privata aktörer tillhandahåller lokalerna. Kommunen står för 60 av de 300 platserna. Dessutom blir det tillfälliga boenden på en camping och på ett hotell i kommunen. Redan nästa vecka kan boendena öppna.

– Jag är glad över att vi tillsammans med privata företag på Hammarö har lyckats få fram platser så att vi kan bidra i en situation som kräver att alla hjälper till, säger Siw Gidlöf (S), kommunstyrelsens ordförande.

I ett möte med kommunerna bad landshövding Kenneth Johansson att man skulle intensifiera arbetet med att få fram tillfälliga boenden. Antalet platser uppdateras hela tiden och det är en prioriterad fråga för kommunerna. Grums kommun har 160 platser till förfogande och i Arvika har man fått fram 40 kommunala platser och 40 platser i privat regi.

– Vi har en hög prioritet på det här. Efter landshövdingens vädjan så är det klart att vi jobbar hårt med flyktingfrågan, säger JanÅke Hermansson som är kommundirektör i Arvika.

I Karlstads kommun finns 240 tillfälliga platser bland annat i det före detta stadshuset och i Edsvallaskolan.

– Lokalerna står redo och nu arbetar vi med att få ihop det med bemanning. Troligen kan man få tillgång till platserna under nästa vecka, säger Katarina Lindström som är kommunikationsdirektör i Karlstad kommun.

I Karlstad finns också planer på att öppna tillfälligt boende på Skutbergets camping och vid Bomstabadet.