– Det blir konsekvenser för att vara patient, säger Marina Tuutma, ordförande för Läkarförbundet.
Det var i tisdags som landstingsledningen presenterade strategin för hur årets hittills 80 miljoner stora underskottet ska börja fyllas igen. Anställningsstopp, varsel, restriktioner kring hyrespersonal är åtgärder som ska motverka de personalkostnader som hittills rusat iväg till 200 miljoner kronor över budget. Men från fackligt håll riktas kritik mot ledningens problemhantering.
Både Vårdförbundet och Läkarförbundet kritiserar att ingen risk- eller konsekvensanalys gjorts. Och även om landstinget för närvarande handlägger hela omställningsarbetet borde det gjorts innan, säger Ann-Britt Jonsson på Vårdförbundet.
– Använda ordet ”varsel” innan allting är färdigutrett och man kan besvara var och hur varslen ska sättas in skapar stor oro i våra medlemsled. Och hur drabbas patienter, vad innebär det för vården? Visst, det är snabba ryck, men man måste göra en gedigen djupanalys först.
Resultatet av den åstramade personalpolitiken lär inte gå vårdtagaren obemärkt förbi, säger Marina Tuutma. Med vakanser som inte tillsätts och färre administratörstjänster befarar hon att det blir svårare att få läkartider – och att kompetensnivån blir lidande då fortbildningar och konferensresor dras in.
– Som arbetsgivare är landstinget skyldigt att fortbilda personalen. Om man ständigt varje år drar in på utbildningarna tappar vi vår kompetens. Kommer man också ta hem de nyaste och bästa behandlingsnivåerna? Eller nöjer man sig på en miniminivå? Värmlänningar vill också ha den bästa vården.
Från Vårdförbundets håll säger Ann-Britt Jonsson säger att personalen redan som det är går på knäna med stora komp-, semester-, och övertidsberg.
– Det är bara att titta på de siffrorna och se till hur många vårdplatser som är stängda – vi behövs. Men alltid när det är något är det den vårdnära personalen som berörs. Nu när läget är så kritiskt som det är hoppas jag verkligen att man tar ett helhetsgrepp och ser över hela landstingets verksamhet och prioriterar hälso- och sjukvården.
Om två veckor hoppas landstinget kunna presentera sparåtgärderna mer detaljerat.