I tre av åtta sådana kommuner finns det en plan för att hjälpa till med bostadssituationen inför vintern, i de andra får de utsatta hoppas på hjälp från civilsamhället.
Att säga hur många EU-migranter som finns i länet och vart de bor är problematiskt. Kommunerna har inga exakta siffror och kontakten med migranterna är ofta bristfällig.
– Dessutom tror jag att de här människorna i många fall är misstänksamma mot myndigheter, kanske av goda skäl, säger Wiveca Axelsson i Eda kommun som under en längre tid varit engagerad i situationen för den relativt stora grupp EU-migranter som befinner sig där.
– De jag jobbar med i vår kommun är rumäner, inte romer. Två av familjerna hade jobb när de kom hit vilket gjorde att de fick personnummer, de är folkbokförda i kommunen och hyr lägenheter privat. Problemet är att de inte får tillhöra Försäkringskassan utan jobbkontrakt, vilket betyder att de blir utan barnbidrag, hyreshjälp och så vidare och får tigga för att få ihop till hyran.
Wiveca upplever att samhället hårdnar, och menar att det inte blir bättre av att jämställdhetsminister Åsa Regnér för några dagar sen uppmanade folk att inte skänka pengar i pappmugg utan till hjälporganisationer i Rumänien istället.
– Det var ett olyckligt uttalande. Jag tror inte att fler ger pengar till organisationer utan använder det för att lätta sitt samvete när de går förbi någon som tigger.
I många fall är det kyrkan som har fått stå för både kontakt och hjälp med bostad. Kyrkoherde Olaf Traulsen i Kils pastorat berättar att kyrkan försöker få ihop pengar till en husvagn åt kommunens migranter på samma sätt som i fjol. Då medförde händelsen att folk både gick ur och med Svenska kyrkan för att visa sitt missnöje eller stöd.
– Att fattigdomen har hamnat mitt i samhället upprör oss, både positivt och negativt. Jag ser kyrkans uppgift som att stå vid de fattigas sida, ge dem en röst och hjälpa dem så gott vi kan. En svensk vinter är ganska kall och jag vill inte vara kyrkoherde i ett pastorat där folk fryser ihjäl, säger Olaf Traulsen.
-----
Fakta
Situationen för EU-migranterna inför vintern:
Kommunantal Kommunal åtgärd Boendeform
Arvika 0 --
Eda>10Ingen Hyr lägenheter privat
Filipstad0 - -
Forshaga>3 Ingen Ideella krafter ordnar husvagn
Grums3IngenKyrkan bidrar med husvagn
Hagfors0 - -
Hammarö0- -
Karlstad>70 93 000 kronor Camping på campingplats.
Kil>5 Ingen Kyrkan vill bistå med husvagn
K-hamn10 100 000 kronor Oklar
Munkfors2 Ingen Privat hjälp
Storfors0 - -
Sunneev. 3Ingen Oklar
Säffle10 120 000 kronor Oklar
Torsby0--
Årjäng>5 IngenCivilsamhället och kyrka har hjälpt till
Informationen baseras på samtal med kommunstyrelser, socialtjänst och Svenska kyrkan. Antalet boende varierar och är i många fall osäkert.