– Totalt betalar vi en hyra på över 150 miljoner, så det låter rimligt, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (FP).

I ett halvt decennium har den stått på Västerstrandsskolan. Baracken, paviljongen eller modulen, som kommunen numer kallar den typen av tillfälliga undervisningslokaler.

De hyrs ofta in från privata firmor och notan blir saftig för förvaltningen. Baracken vid Västerstrandsskolan har en årlig hyra på 909 529 kronor.

– Den på Västerstrandsskolan har stått där länge i avvaktan på att vi ska få den utbyggd. Sedan ska paviljongen eller modulen bort. Det är dyra lösningar, ofta externhyrda, säger barn- och ungdomsförvaltningens ekonomichef Christina Widén.

Paviljongen utgör ett komplement till den ordinarie skolbyggnaden och bistår med undervisningslokaler som jämfört med de som finns i den befintliga byggnaden är få. Men baracken kostar nästan lika mycket att arrendera som hela Västerstrandsskolan – vars årshyra ligger på 1 409 000 kronor.

– Det är det att Västerstrandsskolan är så gammal. Därför blir det så låg hyra. Det är låg hyra när det inte är renoverat. Det är det som märks, att man ser det stora behovet av renovering och tillbyggnad, säger Christina Widén.

• Men den ger betydligt mer lokal för pengarna än vad paviljongen gör?

– Absolut, det kan man se i kvadratmeterpriset. Man kan förstå varför vi vill avveckla den.

Modulbyggnaden på Västerstrandsskolan finns där för att parera för ett ökat elevantal som inte kan mötas av de ordinarie lokalerna. Att upprätta paviljongen och se till att ingen elev byter skola är den bästa lösningen, tycker Niklas Wikström.

– Ibland blir det för trångt och då försöker man lösa det med en paviljong. Den ska ligga i anslutning till skolan så det finns bra utemiljöer och så. I alla projekt är barnperspektivet det absolut viktigaste, säger han.

• Hur fungerar det att bedriva undervisning i de här tillfälliga lokalerna?

– Om man ser till Hagaborgsskolan när vi fick riva den och byggde upp paviljonger bredvid så var alla väldigt nöjda, både barnen och personalen. De fungerar nästan lika bra som en vanlig skola. Det är bra miljö, bra luft och bra ljudnivå i dem.

Wikström tycker att summan på drygt fem miljoner kronor om året för de temporära lokalerna är rimlig med tanke på den totala budgeten. Han tror att moduler är något som kommer att användas i kommunen även i framtiden.

– Jag tror det är ofrånkomligt. Men målsättningen är att vi bygger nya permanenta lokaler. Till slut har vi jobbat igenom hela beståndet.