Många menar att mörkläggningen är ett sätt för kommunen att spara pengar, vilket tillbakavisas av samhällsbyggnadschef Kenneth Eriksson.

– Lyser det inte där det ska lysa är något fel och då är vi tacksamma om folk felanmäler.

På sociala medier flödar åsikterna om gatubelysningen i Hagfors. Många inlägg handlar om otrygghet som en följd av mörkret i delar av centrum. En person berättar om en kvinna som häromkvällen jagades av en okänd man när hon var på väg från sitt arbete i området Gärdet. En annan funderar:

– Kan varannan lampa vara tänd? Kan något annat prioriteras bort, hur mycket extra behöver vi betala? Vi måste få vara trygga i vårt fina Hagfors.

Kenneth Eriksson säger att gatubelysningen i Hagfors styrs av skymningsrelä och tidur.

– I själva centrum ska det lysa hela natten men inte på dagen. I ytterområdena ska det lysa från halv sex på morgon tills det blir ljust och så tänds belysningen när det skymmer och lyser till 22.30.

Många vittnar dock om att det inte lyser där det ska lysa.

– Då har vi ett fel någonstans. Vi har haft en hel del problem efter fiberdragningen där de plöjt av kablar, säger Eriksson.

Ibland är gatubelysningen tänd på dagtid men det handlar inte om en provokation från kommunens sida utan om att reparation pågår.

Gatubelysningen i Hagfors kommun kostar cirka 1,3 miljoner kronor i drift årligen samtidigt som investeringsbehovet är stort. Kenneth Eriksson säger att en belysningsstrategi ska tas fram av politikerna. En del i den handlar om hur och var belysningen är tänd samt vilka investeringar som ska göras.

– Vi håller på med den, säger kommunalråd Åsa Johansson (S).