Tysklands Angela Merkel står i dag som den främste företrädaren för humanismen och ljuset i Europa. Hon slår fast att Tyskland kan ta emot fler, trots att landet redan i dag tar emot avgjort flest i Europa.

– Tyskland gör vad som krävs av oss, moraliskt och juridiskt. Varken mer än mindre, förklarade hon när regeringen anslog ytterligare 56 miljarder kronor till flyktingmottagandet nästa år.

Men Europa är svårt splittrat i synen på flyktingarna. Storbritanniens David Cameron har talat om ”svärmar” som kommer till Europa, men han har bara släppt in 5 000 syrier sedan kriget startade för fyra år sedan.

Merkels raka motsats är Ungerns allt mer maktfullkomlige premiärminister Viktor Orbán, som steg för steg inskränker demokratin.

– Vi ungrare är fulla av fruktan, förklarade Orbán efter ett möte i Bryssel med EU:s ordförande Donald Tusk.

Tusk talar om solidaritet. Orbán talar om skräck för en muslimsk invasion. Han utmålar precis som Jimmie Åkesson islam som det stora hotet mot det kristna Europa.

Därför bygger Ungern ett 17 mil långt och 3,5 meter högt stängsel vid gränsen mot Serbien. Därför införs transitzoner för flyktingar som så snart som möjligt ska tvingas lämna landet. Därför stiftas lagar som kan ge tre års fängelse för den som tar sig över stängslet.

Ungern har glömt sin egen historia. Om hur 800 000 ungrare lämnade landet efter Sovjets brutala slakt på revolten 1956, och hur de som flydde välkomnades varmt av länder i Västeuropa.

Eller om hur järnridåns och kommunismens fall inleddes i Ungern sommaren 1989. För 26 år sedan öppnades ett hål i gränsstängslet mot Österrike i Sopron och där anordnades en paneuropeisk picknick med ungrare och österrikare. 60 000 östtyskar utnyttjade hålet för att söka ett bättre liv i väst och samma höst rasade Berlinmuren.

En annan mörkare del av Ungerns historia går i repris. Orbáns nynazistiska stödparti Jobbik påminner en hel del om pilkorsrörelsen, som med Hitlers hjälp tog makten i landet 1944. De hatade judar, Jobbiks anhängare hatar allt som inte ungerskt.

Ungern har på 25 år gått från ”den gladaste baracken i östblocket” till Europas brunaste land. Det är tragiskt och oroväckande.

Hoppet står ändå till att Merkels ljus till slut ska vinna över Orbáns mörker. Europa kan ta emot flyktingarna, om alla länder delar på ansvaret.

Och murar kan aldrig stoppa människors drömmar om ett bättre liv.