Deltagarna lyssnade och lärde under ett dialog- och idéutvecklingsmöte inom ramen för projektet ”Service nära dig i Torsby”.

Ett 60-tal personer deltog i mötet där en stor del av dagen ägnades åt glesbygdsbutikernas betydelse för landsbygden.

I Torsby har ”Service nära dig i Torsby” medfört att fem butiker runt om i kommunen numer är servicepunkter där besökarna kan sitta ner, ta en fika och prata bort en stund.

Projektet har också bidragit med ett fungerande system för att erbjuda turistinformation i landsbygdsbutikerna, det har placerats ut soptunnor vid butikerna där turister och besökare kan kasta sina sopor och det har ställts ut ”återlämningslådor” för böcker som lånats vid biblioteket.

Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) säger till VF att lanthandeln utgör basen för servicen på landsbygden. När projektet Service nära dig upphör försvinner även de statliga pengarna som bland annat gått till att ge butikerna som erbjuder servicepunkter och turistinformation ekonomisk ersättning. För att den utökade servicen ska leva vidare har Torsby kommun därför valt att avsätta pengar i den kommunala budgeten i år, 2016 och 2017.

– Vi har avsatt 30 000 per lanthandel och år, totalt 150 000 om året, för att vi ska kunna köpa deras tjänster för kommuninvånare och turister, berättar Järåsen och tillägger att servicen butikerna erbjuder och får betalt för ger dem ytterligare ”ett ben att stå på”.

Hon säger också att servicesamarbetet med glesbygdsbutikerna handlar om att göra Torsby kommun lite rundare.

– Det vill säga att det går att få en mer utvecklad service även i byarna som ligger lite avsides. Det är ingen hjälp till exempel i Bograngen och i Höljes att det finns en turistbyrå i Sysslebäck eller i Östmark att det finns en turistbyrå i Torsby. Turistinformation har lanthandeln haft över sig förut också men nu finns ett system med en utvecklad service och då betalar vi för den.

Att det med nya lösningar och samarbeten går att bibehålla och utveckla servicen på landsbygden är Ann-Katrin Järåsen helt övertygad om.

– En kommun som lägger mer pengar än vi på det här är Örnsköldsvik i Ångermanland som lägger 50 000 per år och lanthandelsbutik. Där har det här samarbetet slagit mycket väl ut.

Träffen vid Klarälvdalens folkhögskola arrangerades av Service nära dig i Torsby i samverkan med länsstyrelsen, Servicecenter i Lesjöfors samt Sunne och Eda kommuner.