Signalkräftor bär på kräftpest och kräftpest dödar flodkräftor. Den plantering av signalkräftor som sker i vatten där flodkräftor redan finns måste därför få ett stopp – annars utrotas flodkräftan.

– De är akut hotade och har en väldigt snabbt utdöende hastighet. Så fort du får in kräftpest i ett vatten drabbar det flodkräftorna som då dör undantagslöst, säger Karin Enfjäll som är biolog på länsstyrelsen.

Hon ser att folk sätter ut signalkräftor för att förbättra fisket där de bor eftersom de tror att det ska fungera bättre än med flodkräftor.

– Man känner inte till hur förödande det blir. Släpper man till exempel ut signalkräftor högt upp i ett vattensystem sprider sig kräftpesten nedåt och då dör alla flodkräftor i systemet.

Ett nationellt åtgärdsprogram för att rädda flodkräftan har tillsatts och Karin Enfjäll arbetar med att verkställa det i Värmland.

– Framför allt vill vi ha ett samarbete med de som bor vid flodkräftsvatten och informera om vilka konsekvenser det får när man sätter ut signalkräftor.

I länet finns redan flera så kallade kräftskötsel­områden. Nästa steg är att tillsammans med fiskeföreningar och fiskerättsägare inrätta skyddsområden för att möjliggöra reglering av hur man hanterar signalkräftor och redskap för att undvika att smitta flodkräftsbestånd med kräftpest.

Det område som är mest berört är västra och delvis mellersta Värmland. I östra Värmland är flodkräftan redan hårt drabbad av pesten.

– Där finns inte så många starka bestånd kvar.