Vilda skolan är ett testprojekt som arrangerats av Destination Långflon, ett bolag som vill skapa något mer än bara en handelsplats. Man ska inte bara kunna handla saker där, det ska hända saker också, med fokus på vildmark och friluftsliv.
– Enligt tidigare planer vill vi utveckla satsningen på att locka besökare till området genom att erbjuda friluftsaktiviteter, som paddling eller fiske till exempel. Men vi tänkte ett steg vidare och skulle vilja utveckla en pedagogisk plattform. En skola som kan funka som sommarläger för barn från både den svenska och norska sidan av gränsen, förklarar projektledare Glenn Mattsing från Destination Långflon.
Han valde att kontakta en skola på Lidingö som nyss har infört en friluftsprofil i sin undervisning.
– Vi vill få ut eleverna utomhus och kunna köra samma undervisning ute som inne. När vi fick höra om den här idén ville vi testa direkt, säger Anna Hjärne, lärare i matematik, NO samt idrott och hälsa.
Under sina tre dagar i Långflon har eleverna fått sova i tält och laga sin egen mat på trangiakök. NO-lektionen blev ett besök till Höljesdammen och SO-timmen handlade om gränshandel och ekonomi.
Musikundervisning fick eleverna av Gustaf Norén, före detta medlem i bandet Mando Diao. Han reste från Stockholm för att hålla föreläsning om hur man kan använda sig av naturliga ljud för att göra musik.
– Jag kände att jag ville bort från studion och sättet att jobba där. Man kan använda ljud på andra sätt och man kan utsmycka upplevelsen med naturen, säger Gustaf Norén.
Han har nyss lämnat Mando Diao för utveckla sina nya idéer och efter ett besök i Lappland fick han kontakt med Glenn Mattsing som bad honom hålla föredrag.
– Jag har inte jobbat med ungdomar förut, men det kändes jättebra. Jag vill visa att de kan vara kreativa bara genom att spela in ljud på sina mobiler och göra musik av det, säger han.
Nästa steg i hans karriär är att producera minimalistisk och avskalad musik. Han har bland annat bandat ljud från naturen tillsammans med en flöjtist som ska användas i nya låtar. Han kommer att leverera under namnet MA och lägga ut sin musik på nätet.
– Dels hela låtar, men även ljudslingor som folk kan ladda ner själva och göra egen musik av. Jag störs av att musik kan vara ägd, men ingen äger ljuden i naturen, säger han.