– I bästa fall kan vi börja bygga om två år, berättar Aina Wåhlund, ordförande för Lärande och stöd, och verksamhetschef Per-Joel Sewelén.

Priset: mellan 300 och 400 miljoner. Plats för 850 elever. Därmed upphör undervisningen på den nivån i Järvenskolan, på Kyrkebyskolan, förutom Centralskolan som läggs ner.

Det drabbar även Hagaskolan, den gamla klassikern i Arvika, Rinnens skola och Fiskeviks skola där förskolan skonas en tid. Vikene skola växlar om till förskola, till viss del blir det också så för Sulviks skola och Agnetebergsskolan

– Det är inget sparpaket utan en satsning på kvalitetshöjning och resurser inom gällande budgetram, påpekar Aina Wåhlund.

Det leder till skiften av lokaler, verksamhetsförändringar och det allenarådande faktum som både Wåhlund och Sewelén understryker:

– Vi ska ha en likvärdig skola.

De poängterar att ett högstadium leder till samordnade resurser som stödfunktioner, elevhälsa, kuratorer och skolsköterska. Lokalerna komma till eleverna och inte tvärtom.

– Bussandet av elever till externa slöjdsalar, hemkunskap och idrott kommer att upphöra, påpekar Aina.

Verksamhetschefen nämner:

– Vi har 18 grundskolor i Arvika, friskolan inräknad. Det är mycket för en kommun av den här storleken.

49 går på högstadiet i Järven, 196 på Kyrkeby och 433 på Central.

Nu ska förslaget stötas av politikerna.

– Det handlar det om att ta reda på fördelarna, och till vilket pris förändringarna görs, säger oppositionsledaren Jan Wettmark (M).

Kommunalrådet Peter Söderström (S) understryker att de som berörs av det nya högstadiet ska få delta i dess förverkligande.

– En ny skola är en stark signal om satsning.

Arvika Fastighets vd Ulf Richardson har sedan länge varit involverad i planerna.

– Det dröjer ungefär ett och ett halvt år att bygga en skola av den storleken.

Kvarteret Hjorten, norr om Centralskolan, kan vara grogrund för nya skolan.

Och good, old Central?

– Första alternativet är att bygga om skolan till lägenheter, säger Ulf Richardson.