På tisdagen var riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson i Karlstad för en testtur.
– Jag ser det som positivt, inte minst för miljön, konstaterar han.
Som ledamot i trafikutskottet har Mejern deltagit i diskussionerna kring godstransporterna en längre tid. Bland annat har reglerna för klampning och cabotage ändrats, och 1 juni höjdes maxvikten för tyngre fordon.
Men den nu gällande maxvikten – 64 ton – kan bli kortvarig. En snabbutredning tillsattes om att höja ytterligare tio ton, och slutrapporten ska presenteras den 30 november.
I Karlstad har VSV Frakt under ett år testat den tyngre lastvikten på dispens, genom åkaren Morgan Kareliusen och hans Volvo Euro 6:
– Rent körmässigt är det ingen skillnad med 60 eller 74 ton. Och med den här bilen blir det ett lägre axeltryck så det går bra även om det är lerigt och besvärligt, säger Kareliusen.
Lars Mejern Larsson som fick följa med på lastning neråt Avelsäter, Säffle, blev imponerad.
– Det var små grusvägar och blött i backen, men det gick utan problem. Jag kan inte se några större bekymmer, särskilt som man får såna tydliga miljövinster. Som jag förstår det handlar det om runt tio procent mindre bränsleförbrukning per lastad enhet.
Några farhågor har dock rests, bland annat från Trafikverket som pekat ut ett hundratal svenska broar som skulle behöva förstärkas om ändringen går igenom. Eller så får de tyngre lastade fordonen välja andra vägar.
– Sådana saker får man självklart se över, så att säkerheten upprätthålls. Men jag tror inte att det ska vara något avgörande hinder. Politiskt har vi varit rätt överens i de här frågorna, och nu får vi bara avvakta utredningen.
Från VSV Frakts sida ser man fram emot en ändring, som skulle underlätta bland annat i form av färre turer. Inte minst under höst, vinter och vår vore det bra, menar flödeskoordinatorn Jan-Stefan Karlsson:
– På sommaren är virket torrt och väger mindre, då väger inte en fullastad bil mer än runt 60 ton. Men att kunna lasta fullt även övriga tider på året vore mycket värt. Erfarenheterna från Finland, där man gick över till 76 ton för ett par år sedan, har ju också varit positiva.
Marknadschefen Christina Lundqvist fortsätter:
– För en del åkare skulle det bli investeringskostnader till att börja med– den här har ju extra hjulaxlar både på bil och vagn – men i längden vore det något som alla skulle vinna på.