Det förefaller som det närmar sig. Även om politikerna inte avslöjar tid och rum så fortsätter resonemanget mot det gyllene målet.

– Ett gemensamt högstadium ser vi som positivt, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

– Om vi bygger det så frigör vi lokaler till annat, och så kommer vi ut ur modulträsket, fortsätter han.

De temporära lösningarna, just nu för att beta av kön till förskolan, har blivit för många, för dyra och en kontrast till den optimala lösning kommunledningen uppenbarligen har rätt klar för sig.

– Vi har för många en-avdelningar.

– Kedjan ska hänga ihop, från förskola och uppåt och fram­förallt vill vi bygga nytt av pedagogiska skäl och alltså för bästa kvalitet, säger Aina Wåhlund.

Det ska bli slut på att ”bussa” elever till enheter där det finns slöjd, hemkunskap eller idrottshallar.

– Vad behöver vi för att få en bra skola? Jo, lärartjänster naturligtvis, samlat stöd till elever samt lokaler anpassade till pedagogiska krav, säger kommunalrådet.

• Hur ser Arvika kommuns skolor ut nu?

– Renoveringsbehovet är stort på vissa skolor. De kan också bli dyra att bygga om.

Centralskolan är majestätisk på sitt sätt, men byggnaden från 1914 är allt annat än flexibel och med den gamles inställning till förändring. Alltså tveksam.

Man fäller den knappast.

– Men platsen vore bra för ett nytt högstadium med närheten till nuvarande restaurang, sporthall och simhall, säger Aina Wåhlund.

Förslaget avslöjar hon inte än. Men givet är att högstadierna på Järvenskolan i Gunnarskog och Kyrkebyskolan i Arvika upphör.

– Ett nytt högstadium ska ha plats för 800 elever, säger Peter Söderström.

Ulf Richardson, vd för Arvika Fastighetsbolag, följer verksamhetens planer.

– Vi bygger på beställning, och bidrar gärna med synpunkter på lösningar, om det blir skarpt läge. Vi måste veta att vi lägger pengarna på rätt ställe.