Kommunen där de ensamkommande vistas under asylprocessen har ansvaret för omhändertagandet. Alla landets 290 kommuner har numer överenskommelser med Migrationsverket om mottagning. Därutöver kan ensamkommande barn anvisas till kommunerna – en anvisning kommunerna inte kan överklaga. Behovet av platser för de här barnen är fortsatt stort. Enbart från årsskiftet och fram till i söndags kom 7 743 ensamkommande till Sverige.
Migrationsverket och länsstyrelsen har ingen exakt siffra på antalet försvunna ensamkommande i Värmland. Länsstyrelsen arbetar nu med att samla in uppgifter från kommunerna.
– Vi har skickat ut ett mail till kommunerna för att få en lägesbild. Vi har också kontaktat länsstyrelsen i Stockholm som har ett projekt som jag tror vi kommer att haka på så småningom. Det går ut på att uppmärksamma frågan och undersöka varför barnen försvinner och hur kommunerna ska jobba med frågan, säger Tanja Ekengren, som arbetar med integration vid länsstyrelsen.
Sverige har fått kritik av FN:s barnrättskommitté för hanteringen av de ensamkommande asylsökande barnen. Barnombudsmannen har skrivit ett förslag till nationell handlingsplan för att stärka skyddet för dem men den har ännu inte antagits. En del av barnen som försvinner råkar illa ut på så sätt att de utsätts för brott och att de utnyttjas på olika sätt.
– Det här är människor som är sårbara och utsatta så det är inget vi förnekar att det kan ske men vanligast är att de försvinner frivilligt. Allra vanligast är att de som avviker gör det efter att de fått ett avvisningsbeslut i sitt ärende, säger Richard Svanegård och tillägger:
– Fast jag vill betona att det inte utesluter att det finns barn som försvinner där det inte är frivilligt. Men de är ganska få i relation till hur många som avviker. Det är också viktigt att säga att även om de har avvikit frivilligt i första läget utesluter inte det att de råkar illa ut i ett senare skede.
Både länsstyrelsens och Migrationsverkets bild är att mottagningen och omhändertagandet av ensamkommande fungerar bra i Värmland.
– Utifrån den givna situationen som är ansträngd på grund av att det kommer så enormt många barn just nu så fungerar mottagandet väl. Man jag vill understryka att Migrationsverket inte har något tillsynsansvar över kommunernas verksamhet kring ensamkommande utan det ligger på Inspektionen för vård och omsorg, säger Richard Svanegård.
Av de 1 400 försvunna saknas fortfarande drygt 860 barn.