Räddningstjänsten är på sin vakt och har dragit igång regelbunden koll med brandflyget igen.
– Brandrisken inte har varit särskilt hög under sommaren och det är först nu som vi har börjat med flyg igen. Vi har två slingor över Värmland, en i norr och en i söder, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika.
Det är räddningstjänsten i Arvika som för tillfället tar beslut om brandriskprognosen varje dag. Detta ansvar cirkulerar mellan de olika regionerna i länet. När det gäller själva flyget är det flygklubben i Karlstad som skickar ut spaningsflyg.
Insatserna i Västmanland i fjol bekräftade vad man redan visste om skogsbränder. Men det ger anledning att vara extra uppmärksamma i förebyggande syfte i år.
– Vi lärde oss enormt mycket av vår erfarenhet i Västmanland förra sommaren. Det är ju en stor variation i prognoserna och det är vanligt att det är ojämn nederbörd som påverkar bedömningen, säger Mattias Larsson.
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) bekräftar att det finns vissa områden i Värmland där det är mer sannolikt att det uppstår skogsbrand än på andra ställen.
– Det går ett bälte diagonalt från norska gränsen rakt över länet till områdena runt Karlskoga. Det gäller skog som ofta ligger lite högre upp och torkar ut fort. Dessutom finns det tallskogsområden som till exempel Brattforsheden eller området kring Sörmon utanför Karlstad där faran för skogsbrand är stor när det är torrt, säger Leif Sandahl, brandingenjör från MSB.
I nuläget, säger han, är prognosen extremt hög de närmsta fem dagarna.
– Men man får inte glömma att prognoser främst är riktvisande, konstaterar han.
Och fortsätter:
– Vi har gett SMHI i uppdrag att göra så finmaskiga prognoser som möjligt. Får vi en översiktlig sådan med en serie av bränder över hela landet gör vi en satsning nationellt för att informera om riskerna. Annars är det upp till kommunerna och enskilda räddningstjänster.
Mattias Larsson säger att räddningstjänsten har haft betydligt färre flygningar den här sommaren jämfört med ett normalt år när man vanligtvis har ett par veckor med mycket hög brandrisk. Bedömningen ligger på en skala från ett till fem.
– Eller så kallad ”5E”, som betyder att det är extremt stor risk och att det kan bli ännu torrare utomhus.
I går avgjorde man att prognosen låg på en fyra. Risken för skogsbrand fortsätter att vara relativt hög hela veckan ut.