Under fyra års tid har UNF undersökt landets kommuners arbete för ungas fritid.
Undersökningen ingår i kampanjen ”Bra uteliv” och har som mål att uppmärksamma kommunerna på vilka som bör lägga mer resurser på alkoholfria aktiviteter för ungdomarna.
I Värmland har 12 av 16 kommuner svarat på undersökningen – och resultaten varierar kraftigt.
Karlstad har bäst betyg och är också bland de främsta i landet ur den aspekten.
Kils kommun är motsatsen enligt UNF. De fick ett betyg på 0,9 av 5 och är därmed näst sämst i hela Sverige.
I Värmland som helhet blir betyget underkänt. Det landar på 2,7 av 5.
Robert Fahlesson, distriktsordförande för UNF i Värmland, är kritisk och menar att många kommuner bortser från problemet.
– Det är jättedåligt. Jag tycker att det är konstigt att man inte satsar mer på att ge möjligheten för ungdomarna att få en trygg och schysst plats att umgås på.
– Man ska inte behöva dricka alkohol för att det inte finns något annat att göra. Så är det för många i dag, säger han.
Kampanjen som UNF håller är skapad i synnerhet för att man vill ge ungdomar en meningsfull fritid utan några alkoholnormer. Då menar man att en nykter mötesplats är en central del i detta.
Man anser att många kommuner tagit detta i beaktning i och med att man har fritidsgårdar. Men många av dem vänder sig till en yngre målgrupp och att de i gymnasieåldern därmed hamnar i kläm.
– Anledningen till att vi gör det här är helt enkelt att vi vill få upp ögonen på de kommuner som halkat efter. Och den här statistiken tyder ju på stora skillnader, säger Fahlesson.
• Vad kommer ni att göra för åtgärder?
– Vår förening har ju inte jättestora resurser. Men vi kommer i alla fall att kolla standarden på krogarna lite noggrannare vid de kommuner som ligger dåligt till. Ålderskontroller och sådana saker.