Det börjar bli en årlig tradition i Munkfors när blåljusverksamheterna, i samarbete med hemvärnet, Munkfors kommun och Svenska kyrkan, anordnar ett blåljusläger för skolungdomar mellan årskurs 6-9 på höstlovet.
När VF besöker tvådagarslägret är det brandkunskap på schemat och ungdomarna räddar modigt en "kompis" och släcker en brand inne i en container, innan de får testa att släcka brinnande föremål med brandfiltar.
Pedagogisk teori blandas med praktiska övningar, och ungdomarna tycks nöjda.
– Det är roligt, och bra att få lära sig, poängterar Hanna Jönsson efter att hon fått prova på hur en brandsläckare fungerar.
Det blir två intensiva dagar när alla verksamheter ska hinna lära ut sitt och ungdomarna ska bland annat få lära sig hjärt- och lungräddning, vattenräddning i bassäng och få träffa en polishund med förare.
En nyhet för i år är också att man informerar om droger och narkotika.
– Vi ser tyvärr mer droger och missbruk i samhället och det börjar tidigt i åldrarna, redan på skolorna, och därför vill vi öka medvetenheten om vad det är, vad som kan hända och att man ska våga säga nej redan från början, säger Marie Svensson, ambulanssjukvårdare och samordnare på lägret.
Blåljuslägret hade premiär i Hagfors för 2,5 år sedan, men då intresset minskade där flyttades det till Munkfors och här har det varit hårt tryck på platserna.
– Det är jättekul, och jag tror att det viktiga är att de får se samhällsfunktionerna – ambulans, räddningstjänst, polis och även hemvärnet och Svenska kyrkan – hur de fungerar och hur vi jobbar. Samtliga är ju möjliga yrkesval, men att man också lär sig den första beredskapen om vad man ska tänka på om någon skär sig eller bränner sig hemma. De går även hem och ifrågasätter brandskyddet hemma, så de får med sig väldigt mycket kunskap på bara två dagar, säger Marie Svensson.
– Sen är det en liten ort, det är ju en trygghet att veta att ungdomarna också har en handlingsberedskap den dagen det händer något.