I Torsby kan du tjäna 84 kronor i timmen som en 16-årig feriearbetare.
Men befinner du dig i Hammarö kan en identisk arbetsuppgift ge en närmare halverad timlön. Där får man nämligen ut 50 kronor per timme.
Ann-Katrin Järåsen (S), som är kommunalråd i Torsby, säger att den höga lönen är en del av en strategisk plan som man från kommunens sida jobbar utifrån.
– Det här har vi diskuterat många gånger i kommunstyrelsen. Vi vill att jobben ska sporra ungdomarna och att de ska känna att deras sysslor är meningsfulla. Då krävs det också en lön som är utifrån arbetsinsatsen, säger hon.
Men det finns en tvist i lönesituationen för kommunjobbare i Torsby. Timlönen på 84 kronor gäller nämligen bara om man själv tar kontakt med arbetsgivaren genom en webbportal. Vänder man sig istället direkt till kommunens arbetsmarknadsavdelning så får man förvänta sig en timlön på 50 kronor.
Idén grundar sig i att man vill få ungdomarna att bli självständiga och få en förståelse för arbetslivet. Dessutom läran om hur man gör ett cv.
– Så jag antar att de flesta först testar att få jobb genom webbportalen. Får de ingenting där så hör de av sig till kommunen, säger Ann-Katrin Järåsen (S).
I år har 217 av de totalt 263 som sökte feriearbete i Torsby fått jobb, uppger kommunen. Vilket innebär närmare 83 procent av ansökningarna.
– Jag tror att det till stor del handlar om att vi har ett ganska stort rekryteringsområde. Befolkningen minskar och både privata och offentliga företag är angelägna om att få drivna ungdomar, säger hon.
En annan aspekt i den höga löneutbetalningen är också att man vill få ungdomarna att stanna och trivas i orten. Därför har man i synnerhet vänt sig till högstadieelever.
– Det är absolut en medveten inriktning. Många av de som går i gymnasiet överväger att flytta till Karlstad. Så vi vill visa ungdomarna vad som finns i Torsby och få de att trivas.
• Vad jobbar de flesta med?
– Som vanligt så finns det ett stort intresse från förskolan, fritids och parkförvaltningen, i mån av plats.
I Hammarö kommun gäller raka motsatsen ur ett löneperspektiv. Där ligger timlönen alltså på 50 kronor.
– Jag vet faktiskt inte riktigt hur det kommer sig. Inte mer än att vi har en väldigt stor volym feriearbetare, säger Per Söderberg, chef för socialförvaltningen.
• Hur många är det?
– Alla som söker får jobb, så det är 100 procent. Och sommarjobben varar i tre veckor per person. Sedan har vi tre olika perioder så tiden för feriearbete är i totalt nio veckor. Så det är väldigt många ungdomar som får jobba.
Fakta:
Så här ser lönesituationen ut för de 16-åriga feriearbetarna i länets kommuner.
Kommun/timlön:
Torsby: 84 kr
Säffle: 78 kr
Kristinehamn: 67 kr
Hagfors: 66 kr
Sunne: 60 kr
Eda: 60 kr
Kil: 60 kr
Arvika: 59 kr
Hammarö: 57 kr
Karlstad: 57 kr
Munkfors: 57 kr
Forshaga: 52 kr
Filipstad: 52 kr
Grums: Saknar arbetare i målgruppen
Storfors: Okänt
Årjäng: Okänt
(Källa: SSU & VF:s arkiv)