Husgrunder, trädgårdar och broar. En stor del av Kristinehamn låg under vatten den 21 augusti i fjol. Och från kommunens sida säger man att man jobbat utifrån en översvämningsstrategi under en längre tid, där fjolårets incident var väldigt förvånande.

– Om det skulle ske någon översvämning så trodde man ju att det skulle komma från andra hållet, det vill säga Vänern. Nu kom det från skogen istället, och därför blev det väldigt förvånande, säger Bjarne Olsson.

Strand, Marielund och Marieberg drabbades hårt. Under det senaste året har dessa områden ingått i en dagvattenutredning som kommunen gjort med hjälp av konsulter. Och den innefattar bland annat vad som händer med ytvattnet vid kraftig nederbörd.

Dessutom säger kommunen att man numera veckovis håller en översyn av kupolbrunnar och rännstensbrunnar för att säkerställa att de inte tätas igen när nederbörd kommer.

– Till en början fick vi lägga kostnader på mellan fem och tio miljoner för att laga skadade vägar. Sedan har också små och täta trummor byggts upp. Samtidigt har det funnits mycket skräp som har förhindrat vattnet. Det har vi också tagit bort, berättar Bjarne Olsson.

• Vad säger ni till de fastighetsägare som hör av sig och kräver ersättning från kommunen?

– Det beror ju väldigt mycket på hur man har drabbats. Det är frågor som vi diskuterar både med våra egna jurister men även med SKL.