Den viktigaste orsaken till raset är dock inte troféjakt, utan den intensiva förföljelse som djuren utsätts för av lokalbefolkningen i flera länder, framför allt i områden där lejonen dödat boskap.

En annan viktig orsak är födobrist som en följd av att lejonens bytesdjur skjutits bort.

Troféjakt behöver inte alltid vara ett problem, men i många länder har korruption präglat verksamheten och kvoterna har varit för höga.

Den nya beräkningen har utförts av forskare under ledning av den amerikanske biologen Craig Packer som studerat lejon i Tanzania sedan 1978.

Allt som allt drar de slutsatsen att Afrikas totala lejonpopulation kan ha minskat med 42 procent sedan 1993. De tippar att det nu finns färre än 30 000 lejon på kontinenten, kanske så få som 20 000.

Deras slutsats är klar. Även om det afrikanska lejonet ännu inte är akut hotat är situationen för arten prekär.

Så sent som på 1960-talet fanns sannolikt runt 100 000 lejon i Afrika. Runt 1980 tros antalet fortfarande ha varit så högt som drygt 75 000. Fast sedan har det gått raskt utför.

En omfattande inventering som gjordes 2012 uppskattade man att det bara fanns 32 000 lejon kvar på kontinenten. Men även den siffran kan alltså vara för hög, enligt den nya beräkningen.

Packer och hans kollegor har valt att stryka vissa delpopulationer helt från analysen, bland annat samtliga lejon i Angola och Somalia, samt många lejon i Tchad, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Sydsudan, Etiopien och Mocambique.

De påpekar att det inte finns några bevis för att lejon fortfarande existerar i dessa regioner – och därför har man kategoriserat alla dessa populationer som "möjligen utdöda".

De har också tagit fasta på att lejonen minskat i många områden i östra Afrika. Bara i södra Afrika har stammarna varit stabila. Packer tror att arten går att rädda, men då måste många av nationalparkerna stängslas in:

– Håll dessa stora parker intakta till nästa millennium, och lejonet kan vara med oss för evigt, säger han.

(TT)