Den 13 augusti 2010 betalade Länsstyrelsen i Värmland ut det sista av de totalt 800 000 kronorna som det Edabaserade bolaget M2P Sweden fått i bidrag för att bygga de så kallade Nordsjöstugorna. I bidragsbeskrivningen kan man läsa att bidraget inte är förenligt med ”kostnader som hör ihop med annan persons permanenta boende”.
Enligt Björn Eiderbrant, som arbetar med den här typen av stöd på länsstyrelsen, är syftet med stödet tydligt: pengarna ska gå till stugor som gagnar turismen, inte för att bygga bostäder åt folk i bygden.
– Det handlar om boende för kortare tider och stugorna ska användas till turistverksamhet. Visst kan man tänka sig att man hyr ut för lite längre tid någon gång om behovet finns, men det ska inte vara huvudsyftet.
Men även om stödreglerna säger att det ska vara kortare uthyrningar så har Nordsjöstugorna vid ett flertal tillfällen hyrts ut under betydligt längre tidsperioder. Flera personer som VF har talat med har bott i stugorna under flera månader i stöten, någon har bott där i drygt ett halvår och det finns till och med exempel på en person som bott där till och från i ett års tid. Flera personer som VF talat med uppger att stugorna rutinmässigt varit uthyrda på längre tid till personer från närområdet.
Läs också: Moderatpolitiker bakom stugorna
Enligt Björn Eiderbrant låter det som att uthyrning av stugorna i sådana fall inte följer de regler som finns.
– Det låter ju tveksamt. Har man så att säga lämnat turistverksamheten och gått över till någonting annat så är det kanske inte förenligt med det stöd de har fått. Vad man sedan gör åt den saken kan man fundera över.
Enligt det beslut som ligger till grund för stödet så kan den part som fått ett stöd och inte följer reglerna bli återbetalningsskyldig. Om det är aktuellt i det här fallet kan inte Björn Eiderbrant svara på.
– Nej, vi har fått in en anmälan om detta och vi har ett ärende som vi tittar på, men vi har inte kommit så långt ännu. Vi har i nuläget inte någon klar uppfattning om hur det här bolaget har bedrivit sin verksamhet. Först när vi har det kan vi fundera över åtgärder, säger han.