450 personer huserar nu i Ängsbacka för att utforska sig själva, sin sexualitet och andlighet med hjälp av tantra, tillsammans med de andra deltagarna.

Temat för festivalen är ”Divine sexuality”, som man menar finns inom oss alla. Det handlar om att hitta den genom att använda den sexuella energin och medvetet vara närvarande i möten med andra. Och att släppa gamla, dåliga mönster.

– Dåliga vanor, till exempel att man upplever sig själv som blyg i mötet med andra, hindrar en att vara närvarande. Om jag är intim med någon och beröringen sker med närvaro, så blir mötet bättre, säger Lin Holmquist, programkoordinator och den som startade festivalen.

På Tantrafestivalen vill man förnya och förändra bilden av vad sex är, då uppfattningar och idéer om vad sex ska vara hämmar den sexuella energin.

– När människor pratar om vad sex är så är det ofta det som en man och en kvinna gör i sovrummet en gång varannan vecka på ett visst sätt. Men inte alla vill ha det så och missuppfattningarna påverkar intimiteten. Personer med bra sexliv mår bättre.

Varje dag hålls cirka 15 workshops som guidar deltagarna. Exempelvis kan man gå på tantrisk tango, som har mindre struktur och mer närvaro än vanlig tango. Tantrisk massage står också på schemat.

– Det handlar om att den som ger massagen njuter lika mycket som den som får.

På festivalen finns inga ”naked areas”, utan de som vill vara fysiska får finna egna, privata utrymmen.

– Det är klart att folk blir kära och vill ha sex, men vi har inga rum för det. Men vi har ett kramrum, säger Lin Holmquist.

Deltagarna på festivalen är mellan 18 och 70 år gamla. Det är folk från hela Sverige, men också från andra länder, som Indien och Rumänien. Gemenskapen är oerhört viktig.

Ulrika från Linköping och Gustav från Stockholm träffades på Tantrafestivalen förra året och har sedan dess hållit kontakten med varandra. Det bästa med festivalen är mötena med människor, säger Ulrika.

– Ser jag en person med en speciell gnista på bussen hemma så går jag inte fram och kramar den personen. Men det kan jag göra här. Man får kärlek helt enkelt. Jag kände en jättefin värme när jag kom hit första gången. Det handlar absolut om sexualitet, men det kommer från hjärtat och har mycket närhet och kärlek.

– Alla tar ett personligt ansvar. Det är ingen som skyller på något annat, utan alla ser efter både sina egna och andras gränser, säger Gustav.

Men festivalen är också utmanande.

– Jag brukar jämföra det med terapi – jag öppnar upp mig själv och visar sårbarhet. Det kan också vara en känslomässig turbulens. Man kanske träffar någon man gillar, som nästa dag är med någon annan, säger Ulrika.