Besökarna har kunnat titta på aulan, klassrummen, kyrkan och elevhemmen. Igår var femte och sista visningen och ungefär 75 personer var på plats.

– Bakgrunden till visningarna är inte så komplicerad. Vi vill visa skolan och berätta vad vi gör. Det har inte varit så tillgängligt förut. Det är många bilar som kör sakta förbi och kollar upp mot skolan – nu bjuder vi in dem, säger Johan Harryson, verksamhetschef och fortsätter:

– Det har gått jättebra – jättekul med så mycket folk.

På Lundsberg går ungefär 150 elever, men bara drygt 10 är dagelever som inte bor på internatet.

– Vi är en gymnasieskola i Storfors och det vore kul om fler ville gå här. Vi jobbar för det, säger Johan Harryson i sin presentation av skolan.

De senaste åren har varit turbulenta för Lundsberg och i samband med strykjärnshändelsen gick antalet sökande till skolan ned. De senaste åren har cirka 40 nya elever börjat på höstterminen. Nu ser man en uppgång och ungefär 50 nya elever börjar i höst.

– Vi jobbar med det värderingsmässiga och är öppnare i dag skulle jag säga. Vi deltar på olika evenemang, bland annat gymnasiemässan, och berättar om oss. Vi ser att intresset för att börja på skolan är stort, säger Johan Harryson.

Sommarens 300 besökare har kommit från trakten, men även mer långväga ifrån. Familjen Källén bor i Stockholm, men har sommarstuga i Hållsjöviken. Amanda Källén hade tankar på att börja på skolan.

– Det verkar jättekul att gå här. Men nu är det för sent – jag har redan tagit studenten. Vi har gått förbi här så himla många gånger, nu är det roligt att komma in och titta, säger hon.

– Det känns positivt att man visar intresse från ledningens sida att öppna upp mer. Det är också ett bra knep för att ta kål dåliga rykten – bra PR för skolan, säger Annika Källén.

Madeleine och Marita Appelros har sommarstuga i Lungsund, men bor annars i Berlin och Nya Zealand. Detta är deras andra besök på Lundsberg. Madeleine har själv gått på en liknande skola på Nya Zealand.

– Det är inget internat, men har samma brittiska tradition, så det är väldigt roligt att komma hit. Jag känner igen mycket av hur det verkar vara här, framförallt gemenskapen och kulturen, säger hon.

Marita Appelros tycker att verksamheten är imponerande.

– Det är konstigt att inte fler dagelever utnyttjar möjligheten att gå här, säger hon.

Johan Harryson tror att de öppna visningarna kan ge effekt gällande antal sökande elever.

– Av alla de som kommer hit så tror att någons barn eller barnbarn kommer vilja gå här. Vi kommer fortsätta med visningar i framtiden, men vi vet inte hur de kommer se ut än, säger Johan Harryson.