Under det senaste året har landets mjölkbönder tappat ungefär en femtedel av sina intäkter. Det betyder för de flesta bönderna att produktionen numera är dyrare än intäkterna, meddelar LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Som ett resultat av den ständiga minskningen redogör LRF att det under det senaste året varit i snitt en mjölkbonde i veckan som lagt ner sin verksamhet i landet.

– Det ser tyvärr väldigt dystert ut och jag har hört många i Värmland som överväger att sluta efter det senaste beskedet, säger Catarina Nilsson.

Beskedet innebär alltså att Arla sänker inköpspriset till 2,58 kronor per mjölkliter i början av augusti.

Och för Catarina, som förutom sin post i länets regionstyrelse också har en egen gård i Säffle där hon producerar mjölk, så börjar hoppet svika.

• Har du själv funderat på att lägga ned?

– Nej, inte än. Jag vill som sagt vara en optimist och mitt i allt det här kan jag se ljusglimtar. Vi har till exempel fortfarande en förmånlig ränta. Men det är klart att något måste hända snart.

Den stora anledningen till det sjunkande priset ligger i den hårda mjölkkonkurrensen som finns i världsmarknaden. Utbudet av mejeriprodukter är numera rekordstort. Att den ryska marknaden är stängd mot EU har också blivit en stor faktor till den globala prisminskningen.

Problemet ligger därför inte bara i Sverige, men det drabbar svenska hårdare. Detta i och med de höga lagkraven som finns inom djurvälfärd och miljöskydd, menar LRF.

– Det finns ju helt enkelt för mycket mjölk i världen mot vad som konsumeras. Framför allt lider jag med de som byggt ut och investerat kraftigt i sina marker. För i år kommer det vara ett ekonomiskt tungt år för oss bönder, och man kan bara hoppas att det blir förbättring i framtiden, säger hon och fortsätter:

– Det finns en sak som jag tycker är väldigt märklig. Politikerna säger hela tiden att det handlar om EU, och att det är deras beslut. Men ändå har vi sett att den franska regeringen nyligen gått in med ett stort stöd till deras djurbönder. De är ju, precis som vi, med i EU.

• Vad är det du vill ska hända nu?

– Jag vill att man börjar förstå innebörden av vårt arbete och värnar om oss. Vi är beroende av stöd från staten. Jag själv tycker att bra vatten, luft och livsmedel är de tre viktigaste delarna för ett fungerande liv, säger hon och skrattar.