Sommaren och hösten är högsäsong för bostadsinbrott.

– Antingen så toppar det på sommaren och håller i sig till hösten. Eller så lugnar det ner sig efter sommaren och blir mer en bit in på hösten, säger Mikael Skoglund, forensisk analytiker på polisen i Värmland.

Förra veckan rapporterade VF om ett äldre par som fick oväntat besök. En okänd person tog sig in i lägenheten under förevändningen att dennes hund sprungit in där och ett smyckeskrin försvann i samband med händelsen.

Äldre är en grupp som ofta utsätts för dessa nyare grepp.

– Alla sätt att ta sig in hos folk modifieras hela tiden beroende på aktuella förutsättningar. ”Hundtricket” är ett av de senaste sätten att komma in - att be om ett glas vatten eller att falskt presentera sig som hemtjänsten är tämligen vanligt. Är man det minsta osäker ska man inte släppa in, säger Mikael Skoglund.

Det finns olika konstellationer av inbrottstjuvar, berättar Mikael Skoglund. Dels finns tjuven som behöver pengar snabbt och som bryter sig in någonstans i närområdet. Sedan finns ligor, som ofta är kopplade till kriminella organisationer.

– De är ofta unga, i sina bästa år – mellan 20 och 30. De är superproffs och går in och ut ur husen på nolltid, säger han och fortsätter:

– De riktiga proffsen rekar och förvissar sig att ingen är hemma. Sedan finns det både ligor och inhemska tjuvar som gör inbrott fastän folk är hemma. En del uppger att de vaknat av att någon är i huset.

Inbrott görs också mitt på dagen, till exempel under förevändningen att man är hantverkare och kommer med företagsbilar, iklädda arbetskläder.

– Ju fräckare det är, desto mindre tror folk det är fuffens på gång. Men som villaägare bör man vara medveten om att inbrott kan ske i ens område, säger Mikael Skoglund och uppmanar att man är aktiva tillsammans i grannskapet.