Det är bra att Säpo och den ”vanliga” polisen har lyckats fånga in de misstänkta terroristerna. Det är bara att hoppas att åklagaren har tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal och få till en rättegång.

Kanske avskräcks inte de som ansluter sig till Islamiska staten (IS) av ett eventuellt svenskt fängelsestraff, när de riskerar livet genom att delta i striderna. Men de som åker iväg ska ändå räkna med att de får stå till svars för sina gärningar – om de återvänder levande från krigsinfernot i Syrien och Irak.

Ännu viktigare är att arbeta för att inga fler unga svenskar ansluter sig till de fanatiska våldsivrarna och mördarna i IS. De 300 som enligt Säpo har åkt är redan alldeles för många.

I slutet av sommaren kommer regeringens nya nationella strategi mot våldsbejakande extremism att presenteras. Redan är det klart att regeringen vill kriminalisera organisering, rekrytering och finansiering av terrorkrigsresor och det blir en välkommen skärpning.

Men hur förhindra att fler unga män och kvinnor lockas till terrororganisationen? Imamen Abd al Haqq Kielan i Eskilstuna är bekymrad. I slutet av juni blev han ifrågasatt mitt under fredagsbönen av två aggressiva män som hävdade att han inte är en riktig muslim när han tog avstånd från extremism och våld.

Männen försvarade IS och menade att det var rätt att bränna otrogna levande. Imamen polisanmälde händelsen och hävdar att han hör glorifierade tankar om självmordsbombare och det framtida kalifatet hos flera ungdomar. Abd al Haqq Kieln vill möta det med ett aktivt förebyggande arbete, berättar han i DN i går.

Imamerna och de muslimska föreningarna har en mycket viktig roll att spela för att IS inte ska locka fler. De ska inte stöta bort ungdomarna som är på glid åt extremisternas håll, utan i stället bemöta deras uppfattningar med religiösa argument i en öppen dialog. Annars hittar de i stället IS-rekryterarna på nätet.

Dialogen är givetvis rätt väg att gå. Det handlar inte om att kollektivt misstänkliggöra eller skuldbelägga alla muslimer. Det finns inom islam, som inom alla religioner, både onda och goda krafter.

De goda behöver all uppmuntran och allt stöd de kan få. Från samhället, ideella föreningar och från var och en av oss. Allt behöver inte komma uppifrån.

Det finns goda exempel att lära av. Somalia Bandy i Borlänge är ett föredöme. Projektet Navigator, som med stöd från Arvsfonden uppmuntrar till dialog bland somaliska flyktingar, är ett annat.

Ett tredje är ”Prata med oss, inte om oss” där ensamkommande ungdomar byggt en egen förening, som genom mentorskap och aktiviteter håller den extrema ideologin borta.

Den vägen kan de förhoppningsvis hitta en annan mening med livet än att ansluta sig till en terrororganisation.