VF berättade för en tid sedan om Karl Karlsson i Vålberg som lurades av de falska takläggarna. De gjorde inte färdigt sitt arbete – som de ändå ville ha nästan 200 000 kronor för. När Karlsson inte kunde betala ville bedragarna ta över ägandet av hans fastighet. Men där satte han stopp och takläggarna försvann.

Nu har Rune Nykvist råkat ut för samma sak.

– Det hände för ett par veckor sedan. De plockade bort takpannorna och sade att de måste repareras. Det skulle inte kosta någonting från början, men sedan skulle de ha 25 000. Jag vete tusan vad jag ska ta mig till, säger han.

Rune Nykvist vägrade också skriva över huset på takläggarna, som han nu inte har sett på mer än en vecka.

Liknande ligor har funnits i Sverige i många år och dyker fortfarande upp över hela landet. Tidigare har de framför allt ägnat sig åt asfaltläggning, men nu gör de även en hel del tak- och fasadarbeten. Bedragarna vänder sig uteslutande mot äldre människor.

– De kommer inte hem till dig eller mig för då vet de att de får ett spett genom huvudet. De väljer ut sina offer, de är parasiter, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare vid polisens nationella center för bedrägerier.

– De angriper våra äldre och mycket lägre kan man inte krypa.

De ingår muntliga avtal med sina kunder, vilket gör att ord står mot ord. Att de ofta förflyttar sig långa sträckor gör dem extra svåra att lagföra.

Det gäller att kunna visa att det ligger hot och lurendrejeri bakom det brutna avtalet – eftersom ett avtalsbrott är civilrättsligt.

– En framgångsfaktor är att man från polisens sida gör en skadebesiktning på flera objekt där de varit och byggt och utifrån det kunna påvisa en seriemässighet, att de alltid förstör och att de inte har för avsikt att göra ett bra jobb, säger Olsson.

– Enligt brottsbalken är det inte förbjudet att göra ett dåligt jobb. Det är när de sätter det i system och lurar folk på pengar man kan låsa in dem.