Nio värmländska badplatser ligger 500 meter eller mindre ifrån förorenade områden. Det är platser där tidigare eller pågående verksamhet orsakar förorening och utsläpp. Boven i dramat kan vara allt från pappersbruk till bilverkstäder och kemtvättar.
De förorenade platserna ges en riskklassning, där 1 är den högsta och innebär ”mycket stor risk för människors hälsa och miljön”, enligt SVT. Två badplatser i Värmland ligger i närheten av områden med riskklass 1.
Vid badplatsen Trulsen i Grums har man funnit arsenik och kvicksilver – rester från när Gamla Slottsbrons träsliperi var igång. Området vid Trulsen har riskklass 1 på grund av ”den höga föroreningsnivån av kvicksilver i sedimentet. Växter och djur i vattenmiljön riskeras att direkt eller indirekt exponeras för kvicksilver från sedimentet”.
Mindre än 500 meter från nedlagda Stöpafors Sågverk, vid Övre Fryken i Sunne kommun, ligger en badplats som också klassades som en etta.
Länsstyrelsen är den instans som ansvarar för riskklassningen av de aktuella förorenade områdena. Susanne Andersson, miljöhandläggare på länsstyrelsen, menar att det inte bara går att se till riskklassningsgraden.
– Det är överförenklat. Om ett område fått riskklass 1 så kan det innebära att det finns risker för djur och växter i området. Det betyder inte nödvändigtvis en akut risk för människan att vistas där.
I fallet med badplatsen Trulsen säger Susanne Andersson att undersökningarna av marken där träsliperiet hade sin verksamhet kommit fram till att det med den nuvarande markanvändningen finns en liten risk för människor.
– Det finns kvicksilver där. Men det ligger på några meters djup och risken att det kommer till ytan är liten. Det finns lokalt på botten utanför det tidigare verksamhetsområdet och sprider sig inte mot badplatsen, eftersom huvudströmmen i vattnet går åt andra hållet.
• Är det helt ofarligt då att bada på badplatser som ligger nära platser med riskklass 1?
– Det finns säkert badplatser i landet där det finns problem med förorenade områden. Men inte här. Utifrån undersökningarna har vi inga indikationer på att man inte kan bada på platserna, säger Susanne Andersson.
Rikard Ulander arbetar som miljö- och hälsoinspektör vid Grums kommun och hänvisar till undersökningarna som gjorts av markområdet vid Gamla Slottsbrons träsliperi.
– Utifrån dem bedömer vi att det inte finns någon risk att bada på badplatsen. När det handlar om ämnen som kan vara farliga så är det klart att man kan bli orolig. Men vi har gjort bedömningen att det inte ska vara farligt för hälsan att bada, säger Rikard Ulander.