Sedan den 10 juli 2011 har polisen haft rätten att bötfälla personer som skräpar ned på offentliga platser.
Men någon större effekt har det inte gett, visar statistik från Rikspolisstyrelsen.
Från januari till maj i år har det enbart skrivits ut fem bötesavgifter från polisen i region Bergslagen. Totalt går siffran upp på 1064 för hela Sverige under de fyra åren.
Därför vill organisationen Håll Sverige rent nu se en förändring. Man vill att ansvaret för bötesavgifterna går över till kommunerna.
– Helst av allt vill vi att folk ska sluta skräpa ned, såklart. Men det är alldeles uppenbart att den här lagen inte har fungerat. Risken att få böta är så liten att folk inte ens tänker på det.
– Och det har blivit färre och färre för varje år. Förra året var det runt 200 bötesavgifter som delades ut i landet. I år kommer det bli omkring 150. Vi snackar om en 25 procentig minskning på ett år. Och det är inte direkt så att det är mindre skräp nu.
Från organisationens sida ser man framför allt tryggheten för människorna och skadegörelsen för miljön som de två största parametrarna i att större fokus bör läggas på förhindrandet av nedskräpningen.
– Det är ju så fruktansvärt onödigt. Sedan vet jag inte om folk tänker på att det är runt två miljarder kronor per år i skattepengar som går till att kommunerna tvingas städa upp avfall. Det är väldigt mycket, säger hon.
Torbjörn Nilsson (MP) är ordförande i miljönämnden i Karlstads kommun. Han anser att nedskräpningen i synnerhet är en inställningsfråga – men han stöttar initiativtagandet.
– Det är bra att problemen med nedskräpning uppmärksammas.
– Fast det är inte givet att det skulle bli bättre av att ändra böter till avgift, och därmed flytta ansvar från polisen till kommunerna. Men jag ska inte avfärda det heller, det är väl värt att diskuteras vidare. Fast det viktigaste är nog att många människor hjälps åt och försöker förändra attityden hos de som skräpar ned.
• Hur kan man förändra attityden hos folk?
– Det handlar väl helt enkelt om den traditionella medmänskligheten och att man stöttar varandra. Men det är klart, det är inte alltid det fungerar i praktiken så då är det positivt att lyfta sådana här frågor.