Lars Pettersson driver LP:s Bi­odling i Säffle. Vanligtvis producerar LP:s bin tio ton honung per år, som kan köpas på företaget i Säffle och i större matvarubutiker.

– Nu ser det ut som att vi är nere på halv skörd. Det blir ju 50 procent mindre inkomster, säger han.

Många biodlare har det tufft. Det finns en risk att den totala honungsskörden i Sverige i år hamnar på mellan 35 och 40 procent av vad skörden brukar ligga på under ett normalår. Det uppger branschföreningen Biodlingsföretagarna.

Det är främst vädret som ligger bakom minskningen. Kyla och regn gör att färre bin föds, vilket ger svaga bisamhällen som i sin tur ger mindre honung.

Men det ser väldigt olika ut i olika delar av landet, säger Thomas Dahl, ordförande i Biodlingsföretagarna. Öland och Gotland ligger på ungefär samma nivåer som normalåren, medan Småland ligger på 25 procent. I Ångermanland verkar det inte bli någon honung alls.

– Det är inte ett krisår för bina i sig, de kommer överleva till nästa år. Det är biodlarna som får ta stryk, speciellt de som satsat och expanderat, säger Thomas Dahl.

Många andra värmländska biodlare som Lars Pettersson pratat med är också missnöjda över honungsbeståndet. Situationen är oroande, tycker han.

– Finns det inte lokalproducerad honung i affären så köper kunden något annat. Då har en rutin ändrats hos en kund, som vi sedan kommer vara tvungna att jobba tillbaka. Jag är också orolig över de enskilda odlarnas ekonomi. Det är många som har stor del av sin ekonomi i Värmland.

Men Lars Pettersson hoppas ändå på att bra väder under resten av sommaren ska kunna rädda upp del av skörden.

– I Värmland har vi ändå tistlar, rallarros och ljung som kan blomma fram till mitten av augusti. Blir det fint väder kan det i alla fall rädda upp skörden lite i alla fall, säger Lars Pettersson på LP:s Biodling i Säffle.