Efter en bra vår kom en lite sämre sommar – och det har satt sina spår för färskpotatisen. Omkring två veckor senare än brukligt har nu den värmländska potatisen äntligen gjort entré.

– Det började så bra i våras men sen var det ganska kallt i maj. Jag tror att det här är bland de senaste premiärerna vi har gjort faktiskt, säger Hans Andersson, ordförande för Värmlandspotatis AB.

Men det är inget faktum som har lett till sämre kvalité för potatisen – snarare tvärtom.

– Till skillnad från i södra Sverige så växer det inte riktigt lika fort här. Men det ger istället mer smak. Och till skillnad från den skånska potatisen som vi har haft i butik hittills så blir den mycket färskare i och med att transporten blir så pass kort, säger han.

Under torsdagen höll Hans Andersson och han kompanjoner på Värmlandspotatis AB sitt årliga premiärsammanträde vid Moholms gård i utkanten av Skåre. Där har det under våren och sommaren odlats potatis på omkring 30 hektar – som nu är redo att fraktas till butiker i Värmland.

I synnerhet av sorten Solist.

– Det finns en väldigt stor åtgång på den. Det kommer och går lite olika sorter varje år, men den här har visat sig vara väldigt omtyckt i fem års tid nu, säger Hans Andersson.

På plats vid Moholms gård fanns representanter från Konsum Värmland, som hade lite av en smygpremiär då de hade potatisen ute i butik redan under torsdagen.

– Vi passade faktiskt på att köpa in lite redan i går (läs onsdag). Vi brukar räkna med att sälja i nio till tio veckor, så blir det även i år, säger Patrik Helgesson.

Tidigare har varje Konsumbutik i länet själva gjort sina potatisbeställningar från Helsingborg. Men från och med nu blir det bara värmländskt.

– Det finns ingen anledning att köpa därifrån längre. Folk vill ha närproducerat och det kortar ned tiden med transport. Sen är ju värmlänningar lite trevligare än skåningar också, säger han och skrattar.

Anna Grenegård är tillsammans med Lennart Ellmo två av de som förser Karlstadsbutikerna med mest färskpotatis. Därför väntar de sig en intensiv tid framöver.

– Det lär det bli, men kul att det drar igång. Jag började odla redan i april så det har varit en lång väntan, säger Anna Grenegård och fortsätter:

– Jag tror att jag har omkring fyra hektar här och jag brukar faktiskt sälja allt. Så det räknar jag med att göra i år också.