De 193 länder som deltagit i konferensen kom på torsdagen överens om hur finansieringen av FN:s mål för utveckling ska gå till. Målen ersätter de FN:s tidigare millenniemål och ska antas i en konferens i New York i slutet av september.

Håkan Svenneling har varit på plats i Addis Abeba som riksdagsledamot och ledamot av finansutskottet och följt förhandlingarna.

– Det viktigaste som kommit fram är att man kopplar ihop fattigdomsmålen med miljömålen på ett sätt som inte gjorts tidigare. Det är inte minst viktigt med tanke på klimatkonferensen i Paris i december.

– En annan viktig fråga är att dokumentet slår fast att jämställdhet leder till ökat tillväxt och det är en fråga som Sverige drivit hårt inför konferensen.

Konferensens stötesten har gällt skatteregler och skatteflykt, om hur stora multinationella företag smiter undan skatt i de länder där de har verksamhet. Enligt beräkningar ska skatteflykten kosta utvecklingsländerna långt mer än vad de får i bistånd varje år.

– G77-gruppen som består av bland annat Kina, Indien och Brasilien men också en rad betydligt mindre länder ville att det skulle bildas ett mellanstatligt organ som kan fatta beslut i globala skattefrågor.

Men så blev det inte. I stället kom man överens om en kompromiss.

Förutom att följa förhandlingarna har Håkan Svenneling deltagit i den svenska delegations arbete och olika event. Han har även hunnit med ett möte med den etiopiske handelsministern och besökt en av Volvos verksamheter i landet.

Samt drabbats av magsjuka. Med på samma middag var även statsminister Stefan Löfven som insjuknade vid hemkomsten och fick föras till sjukhus.

– Vi åt en traditionell etiopisk middag där man äter gemensamt ur skålar med bröd i händerna. Men jag insjuknade ett dygn tidigare än han, säger Håkan Svenneling som lämnar Etiopen under fredagen.