Sommaren innebär faror för våra fyrbenta vänner. Hundar i varma bilar är ett återkommande bekymmer.
– Sätt inte hunden i bilen. Även om man bara ska in i en affär och det är skugga, skuggan flyttar sig och det blir snabbt för varmt i bilen. Vi har inte fått in någon hund hittills i år men det har hänt tidigare. Folk vet om att de inte ska göra det, ändå händer det. Låt hunden stanna hemma, det mår den bäst av.
Ganska många hundar och katter får ormbett. Det kan vara svårt att se men sitter ofta på läppar och tassar.
– Vi kontrollerar hjärta och cirkulation. Ibland behöver djuret skrivas in och få dropp och behandlas med kortison. Hittills i år har ingen hund avlidit av ormbett hos oss. Men det kan visa sig senare genom arytmi (rubbningar i hjärtrytmen). Ormbett ska tas på allvar.
Fästingarna är ett ständigt gissel då de kan föra med sig sjukdomar som borrelia och anaplasma, det som tidigare kallades ehrlichia.
– Borrelia visar sig ofta som hälta medan den som drabbats av anaplasma blir allmänt dålig. Anaplasma är vanlig här i Värmland.
Annika Larsson anser att man ska använda något av de fästingmedel som finns, men en del djurägare är skeptiska.
– Det finns bra medel, halsband och spot on som läggs som droppar i nacken. Numera finns det även tabletter. Det finns enstaka hundar som reagerar på dessa men går man mycket i skogen ska man vara medveten om riskerna. Fästingburna sjukdomar är allvarliga. Använder man inget preparat ska man vara noga med att känna igenom pälsen efteråt.
Fukteksem är en vanlig åkomma bland hundar.
– Det kommer när det är varmt och fuktigt. Det drabbar ofta raser som Golden retriever och New Foundlandhund, raser med långa hängande öron.
Fukteksemet visar sig ofta på kinderna och behandlingen är rakning och tvätt. Eksemet ska hållas rent och har hunden mycket eksem ska den behandlas med salva, i ännu värre fall behövs antibiotika.
Magsjuka under sommaren drabbar även djuren.
– Hundar kan bli dåliga om de äter till exempel grillrester. Någon algblomning har vi nog inte fått här än men jag hörde att det börjat i södra Sverige.
Veterinärerna får även ta hand om en hel del skärsår. Det kan till exempel drabba en hund som badar där det finns krossat glas på sjöbotten.
– Det är bra om man som djurägare har förband hemma och kan lägga ett tassbandage. Är skadan stor behöver den sys.
Fotnot: På Agrias hemsida www.agria.se finns sommarens ABC om sjukdomar och faror för hund.