Kommunen tar regelbundet prover i Sirsjön och under förra året gjordes en större biologisk undersökning av vattenmiljön. Vid mötet förra veckan informerades fastighetsägare, jordbrukare och näringsidkare i området om resultatet.
– Vi vet att fosfor är boven i dramat och att det kommer från avloppen och jordbruket och frigörs från sedimentet på botten av sjön, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Per-Arne Persson.
I förlängningen kan övergödningen leda till att algblomningarna ökar, att fiskar dör och att sjön växer igen. Men det finns saker att göra, även om det är svårt att säga hur lång tid det skulle ta innan det får effekt.
– Ett exempel är att vi inte kan ha dåliga avlopp vid en sådan här sjö. Min nämnd måste ställa kravet att det ska saneras, och det kommer de att göra vid de sämsta avloppen, säger Per-Arne Persson.
Att klippa bort vass och fiska ur mörten skulle också kunna hjälpa till, liksom att fastighetsägare i området använder miljövänligt tvättmedel.
– Känslan på mötet var att alla vill hjälpas åt. Om alla drar sitt strå till stacken ökar chanserna att det blir något bra av det.
För ett antal år sedan gjorde föreningen Björkhälla fritid i ordning en fin badplats vid sjön. Även om det sitter anslag uppe om att all badning sker på egen risk och att djurbadning är förbjuden vill Per-Arne Persson inte döma ut sjön som badplats.
– I nuläget räcker det om man är vaksam på tecken av algblomning och att det är bra om inte ungar får i sig vatten och att inte djur dricker vattnet.
Det är inte så många vid sjön och badar när VF gör ett besök på tisdagen. En av badgästerna, som också bor i närheten, tycker sig inte känna någon skillnad på vattnet mot hur det varit förut.
– Fast nog är vattnet mycket grönare. Det tycker jag i alla fall. Vi är sällan här och badar, så hur kvaliteten är ska jag låta vara osagt. Men jag tycker i alla fall inte det märks att det är sämre, säger hon.
I slutet av juli brukar algblomningen vara som mest intensiv i sjöarna runt om i landet. Märet Engström på länsstyrelsen känner dock inte till att det kommit in några rapporter till dem än så länge.
– Annars är det den här tiden på året som det brukar komma rapporter. Men det har ju varit så kallt. Ganska typiskt för algblomningen är som när vi hade den där värmekicken för ett par veckor sedan. Det kan explodera i sjöarna vid sådana tillfällen, säger hon.