– Det känns oerhört positivt säger Björn Gillberg på Värmlandsmetanol.
Det ljusnar för Värmlandsmetanol AB som sedan 2012 haft problem med finansieringen på grund av oväntade skattehöjningar på metanol. Nu har regeringen tagit fram en remiss där det framgår att man befriar biometanol från både energi- och koldioxidskatt. Björn Gillberg på Värmlandsmetanol ser det som ett viktigt steg i förverkligandet av metanolfabriken.
– Det känns väldigt bra. Man har diskriminerat metanolen i tre års tid, sedan man 2012 beslutade sig för att börja beskatta den på ett orättvist vis. Sedan dess har vi hållit på och diskuterat och argumenterat i frågan med regeringskansliet och med ministrar och verkar nu äntligen ha blivit hörda, säger han.
Vid den tänkta byggstarten 2012 hade Värmlandsmetanol budgeterat tre och en halv miljard kronor för att säkra projektet. Men när metanolen som tidigare varit skattefri drabbades av 2,82 kronor i skatt per liter fick man bromsa.
– Då föll hela ekonomin och kullkastade alla ekonomiska kalkyler.
Sedan dess har investerarna väntat på bättre tider och på att få till stånd en ändring – vilket de nu har fått.
Förutsättningarna för att bygget nu ska dra igång är dels att riksdagen i höst klubbar igenom beslutet om skattebefrielse och dels att regeringen klargör hur länge skattereglerna ska gälla.
– Då har vi alla förutsättningar i världen att bygga fabriken. Men statsmakten har under tre års tid hissat de här skatterna upp och ner, så det som återstår är att få långsiktiga spelregler. Man kan inte investera stora pengar om man inte vet vad som gäller imorgon också, säger Björn Gillberg.
Går förslaget igenom så ska skatterna börja gälla vid årsskiftet.
– Vill man 2030 se en marknad helt utan fossila drivmedel så är det en förutsättning att vi och andra aktörer får igång en storskalig produktion av biodrivmedel. Det är i dessa situationer man ska använda skattevapnet, precis som när man tycker att vi dricker för mycket sprit, säger Björn Gillberg och fortsätter:
– Med de nuvarande skattesatserna blir vår produkt dyrare än både bensin och diesel, men utan skatterna är vi på en nivå där vi kan vara med och konkurrera med dem, säger Björn Gillberg.
Blir det dags för projektstart så är byggtiden för fabriken planerad att ta tre år. Det skulle innebära 700 jobb under den treåriga byggfasen och 100 permanenta jobb när fabriken går i drift.
– Fabriken är viktig både för Hagfors och Värmland. I framtiden är målet att bygga fler såna här fabriker med samma koncept, säger Björn Gillberg.
– Tre års spring i maktens korridorer har tillslut lett till att man inte längre kunde diskriminera metanolen som har framtiden för sig i Sverige, säger Björn Gillberg.