Vi har känt den stillsamme och lugne 52-åringen från Gjøvik i Norge på pulsen inför årets stora dag i Årjäng där det väntas publikinvasion med Årjängs Stora Sprinterlopp som eftermiddagens höjdpunkt. Detta lopp är rena rama reprisen på Elitloppsfinalen 2015 – så bra det bara går att få till det.
– Jag kommer ursprungligen från Gjøvik och det var mycket häst i det område jag bodde och dessutom hade jag kamrater som var intresserade av hästar och trav. Det var så det började för min del då man också var i stallen på Vikoden travbana som den då hette och låg nästan inne i centrum av staden Gjövik, berättar Olav Mikkelborg.
– Vikoden var en unik bana som bara var 550 meter. I modern tid har den ersatts med Biri travbana en bit utanför staden vackert belägen vid sjön Mjøsan och en mer ändamålsenlig tusenmetersbana, fortsätter Mikkelborg.
Olav Mikkelborg började som alla andra travintresserade ynglingar som lärling och de första åren var han hos Trond Johansen för att sedan komma till Steinar Hammersborg.
Första segern för Mikkelborg kom med hästen Mary Quick i ett lopp på Jarlsberg och då som lärling.
– Det jag minns allra mest var att det regnade något alldeles våldsamt under loppet, men det gick ju bra trots dessa yttre omständigheter, säger Olav Mikkelborg
– Efter några lärlings år tog jag ut min proffslicens 1990 och då på Biri travbana där jag var i drygt ett år som egen innan jag flyttade till Oslo och Bjerke.
Mikkelborg blev sedermera en av de dominerande på huvudstadsbanan Bjerke och hade ett tag drygt 80 hästar i träning när det var som mest.
– Jag hade hästar inne på Bjerke och även på ett travcenter en bit utanför Oslo på väg mot Gardemoen, säger Mikkelborg.
Med många hästar kommer det också fram dugliga travare och sådana fanns i Blue Fighter, King Sugarboy, Norvelous Hanover och Maid For Tag för att nämna några.
Blue Fighter var med i två Elitlopp men största segern för honom kom i Nationernas Pris i Italien år 2000 trots förhållanden som inte passade honom.
– I starten innan detta storlopp hade han stoppat i slutstriden och vi var tveksamma till att åka ner och starta honom på San Siro i Milano mot Europas bästa hästar. Denna dag var det också regn och mycket hård bana vilket Blue Fighter inte tyckte om. Allt var emot oss men han fixade det ändå till nästan 30 gånger pengarna och drygt 800 000 kronor i segerpremie, säger Mikkelborg och skrattar.
Blur Fighter gjorde skäl för namnet och i Forus Open slog han självaste Victory Tilly vilket inte många mäktade med.
– En annan rolig seger var med stoet Maid For Tag som år 2009 vann i USA på Meadowland och slog då banrekordet då hon noterade 1.09,5. Maid For Tag vann flera V75-segrar i Sverige och sprang in 3,4 miljoner kronor.
• Hur ser stallet ut för dagen?
– Jag har drygt 20 hästar i träning och ett antal som jag önskar vore lite större. Det finns plats för flera hästar och jag skulle även rekommendera lite fler svenska hästägare då det finns mycket fina lopp i Norge med bra prispengar och lite enklare konkurrens.
– På varmblodssidan är det Victory Lap och Bear Beta som är mina bästa hästar för dagen. Victory Lap vann i helgen storloppet Jarlsbergs Grand Prix och fick i segerpremie 340 000 kronor vilket gläder oss enormt, säger Mikkelborg som äger hästen tillsammans med Karina Andersen.
Olav Mikkelborg köpte Victory Lap då han var knappt två år för en blygsam summa av 10 000 kronor och detta eftersom ägaren och uppfödaren ville bli av med honom.
– Jag sade till sambon att nu har jag köpt en julegåva till oss båda så nu behöver vi inte fundera på detta och julegåvan var just Victory Lap, fortsätter Mikkelborg
Och vilken julegåva det har blivit då Victory Lap redan nu som fyraåring är uppe i drygt 800 000 kronor insprunget och senare i sommar är målet kval till Norska Derbyt för varmblod.
– Faktum är att Victory Lap är allra bäst över lång distans och så Derbydistansen passar honom väl.
– Har också flera bra kallblod där fyraåringen Myhreng Jerker siktar mot Norska Derbyt. Brenne Jerven kan gå långt då han är travsäker och mycket startsnabb. Egge Elden och Egge Odin är också kapabla travare som gör det bra mest varje gång.
• Dina två hästar, Egge Elden och Bear Beta på V75 i Årjäng?
– Erik Perssons Memorial blev inte så tuff som jag trodde och vi är bara tre ekipage på grunddistans. Egge Elden är inte så snabb från start men jag får köra till en bit och se om Jorma Kontio släpper med Mankell. Jag har en känsla av att han kan runt 1.25 och då borde han vara långt framme. Streckar man tre, fyra hästar så skall Egge Elden vara med på kupongen, säger Olav Mikkelborg.
– Bear Beta, som är bror med Bear Dancer, har jag också förhoppningar på och han har blivit piggare och mer avslappnad sedan han blev valack i vintras. Hästen kommer att få en bra säsong och han är bättre än raden vilket gör att jag anser att han är värd ett streck på kupongen även om bronsloppen i Sverige är av tuff kaliber, säger Mikkelborg.