Siffrorna känns igen från andra opinionsmätningar och väcker oro. Om den här utvecklingen fortsätter kan Jimmie Åkessons dröm från Almedalen om att bli Sveriges största parti bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Hur ska den mardrömmen hanteras?
– Vi måste bli bättre på SD:s starka sakfrågor, integration och migration, säger Per Nilsson, kommunikationschef (M), till Expressen.
Vad det innebär säger han dock inte. Betyder det att Moderaterna ska köpa mer av SD:s invandringspolitik, som en högerfalang inom partiet vill?
Eller står Anna Kinberg Batra fast vid företrädarens tal om öppna hjärtan? Tyvärr tyder en hel del på att Moderaterna gör en sväng åt SD:s håll för att försöka locka tillbaka väljarna de tappat dit.
Kristdemokraterna har redan gjort det. Under Ebba Busch Thors ledning blir skillnaden mellan partierna allt mindre, och det framstår som logiskt att SD gärna ville värva en del KD-toppar som står den nya ledaren nära.
Men att ta över de främlingsfientliga idéerna hjälper inte. Inför det danska valet i juni drev både de regerande Socialdemokraterna och den borgerliga oppositionen en hård och stram invandringspolitik. Ändå växte Dansk folkeparti till 21,1 procent och blev därmed största borgerliga parti, större än Lars Lökke Rasmussens minoritetsregerande Venstre.
Dansk folkeparti vill inte sitta i regeringen, de får igenom stora delar av sin politik ändå utan att behöva ta något ansvar. I det finska valet i våras blev populisterna i Sannfinländarna näst största parti och tog plats i den centerledda regeringen.
Sedan två år sitter lika främlingsfientliga Fremskrittspartiet i den norska högerregeringen. De har dock åkt rutschbana i opinionsmätningarna, från 16,3 procent i stortingsvalet 2013 till 8,6 procent i våras. Deras politik har i stort sett anammats av Erna Solbergs Høyre, så inflytande har de ändå.
Den obehagliga trenden är tydlig i stora delar av Europa. Populistiska, nationalistiska och främlingsfientliga partier går starkt framåt. De påverkar politiken oavsett om de sitter i regeringsställning eller inte.
Solidariteten och humanismen sitter trångt. Nya siffror från FN visar att fyra miljoner människor har flytt från Syrien. Världen står mitt i den värsta flyktingkrisen i vår tid.
Men Europa kan inte ens enas om hur 40 000 av de syriska flyktingarna ska fördelas mellan 28 EU-länder. Främlingsfientliga partier driver i stället fram stängda gränser och strypt invandring. Det stiger en unken doft från det bruna 30-talet i land efter land, och den behöver verkligen vädras ut.