– Genast var det rök överallt och det var väldigt varmt och alla fick panik. Folk började skrika och gråta, minns BBC-reportern Jacqui Head, som var på tåget vid King's Cross.

De första rapporterna berättade om ett troligt elfel. Tunnelbanan evakuerades, resenärer hänvisades till bussar. Så kom ögonblicket när allt klarnade. Klockan 9.47 exploderade en dubbeldäckare vid Tavistock Square. Storbritannien hade fått sitt "nine-eleven"– "seven-seven".

Självmordsbombare detonerar sina sprängladdningar på tre tunnelbanetåg och på en buss. När dammet lagt sig räknar man till 52 dödsoffer och över 700 skadade i det värsta terrordådet på brittisk mark.

Många ansåg att en attack bara hade varit en tidsfråga eftersom Tony Blairs regering var USA:s och president George W Bushs främsta allierade i "kriget mot terrorismen". Desto större var förvåningen över att gärningsmännen alla var britter. Tre hade pakistanskt påbrå men var födda i Storbritannien och en var ursprungligen från Jamaica. Två av dem hade terrorutbildats i Afghanistan och spelat in avskedsvideor där de prisade terrornätverket al-Qaida.

De fyra sammanstrålade vid Lutons station på torsdagsmorgonen och tog gemensamt tåget till King's Cross i centrala London. Därifrån fortsatte de på var sitt håll för att genomföra sina dödliga uppdrag.

Bland de mer uppmärksammade dödsoffren fanns 20-åriga Shahara Islam, den yngsta som miste livet och djupt troende muslim. Ett annat offer var en man som just hade flytt talibanernas våld i Afghanistan.

24-åriga Jenny Nicholson valde en annan väg till jobbet än den vanliga. Hon skickade ett sms till sin pojkvän och hoppade på samma tunnelbanevagn som en av självmordsbombarna. Vid explosionen slungades hon ut ur vagnen och dog omedelbart.

En av de mer kända överlevande är Martine Wright som miste båda benen. Hon var med i det brittiska landslaget i volleyboll vid Paralympics 2012.

– När något kommer in snabbt från sidan kan jag få flashbacks. Yrseln kan få mig att kräkas på gatan, säger John Tullock till tidningen The Guardian. Han var med om bomben vid stationen Edgware Road.

På tioårsdagen på tisdagen samlas anhöriga, överlevare, premiärminister David Cameron och borgmästaren Boris Johnson till en minnestund i Saint Pauls-katedralen. Även i Hyde Park hålls en ceremoni vid minnesmärket i parken. I Londons kollektivtrafik hålls en tyst minut.

Storbritannien säger sig ha avvärjt över 40 attentat efter "seven-seven" och terrorhotnivån är i dag den nästa högsta – "allvarlig". Säkerhetspådraget inför minnesdagen är stort, men hur polisens planer ser ut är hemligt. Den vill inte lämna ut någon information som kan utnyttjas av terrorister.

 

Fakta: "Seven-seven"

Terrordådet den 7/7 2005 i London var det värsta i Storbritannien sedan sprängningen av ett flygplan över skotska Lockerbie 1988, då 270 människor dödades.

Tre självmordsbombare utlöste sprängladdningar klockan 08.49 på tåget mellan Liverpool Street och Aldgate och i tunneln nära King's Cross. Klockan 09.47 exploderade en bomb på en buss vid Tavistock Square. 52 människor dödades utöver gärningsmännen. Flest dog vid King's Cross, 26 personer. Över 700 skadades.

Den 21/7 försökte fyra män upprepa 7/7-dådet. På tre tåg och en buss lyckades de utlösa sina detonatorer, men inte själva bomberna.

Den 22/7 sköt brittisk polis av misstag ihjäl en brasiliansk man i den uppjagade stämning som uppstått.

Samantha Lewthwaite, änka till 7/7-bombaren Germaine Lindsay, är efterlyst av Interpol. "Den vita änkan" misstänks för terrorbrott i Kenya.

Källa: BBC.

 

(TT)