Den ultravioletta strålningen slår sönder arvsmassan i våra hudceller, vilket kan få hudcellerna att spåra ur, förklarar Robert Holik, hudläkare på hudmottagningen på centralsjukhuset i Karlstad.

– Efter att det har skett nog många gånger och på nog många olika sätt, då kan det bli en okontrollerbar tillväxt av antalet hudceller. Då blir det en så kallad tumör, eller cancerutveckling, förklarar han.

Det är varför den starka solen är så farlig. Men vår kropp har ett inbyggt lagningssystem som gör sitt bästa för att skydda oss.

– I huden är det som en kapplöpning. Där finns ett immunsystem som lagar solskador. Vi får solskador varenda dag, men vårt lagningssystem håller oftast jämn takt. Men solen dämpar aktiviteten i lagningssystemet. Så solen är dubbelt ond; den tar bort reparatörerna av skadorna samtidigt som den också skapar nya skador, säger han.

På frågan vad man bör tänka på när man är ute i solen svarar han snabbt;

– Att man inte ska vara ute i solen. Nej, det låter kanske hårt, men jag tycker att man bör tänka i tre steg. Det första är att fråga sig hur man genom sitt beteende kan minska belastningen på sin hud, det andra är att ta på dig kläder, ju tätare vävt och mörkare tyg det är, desto bättre skyddar det. Tredje steget är att använda solskyddsfaktor 50, ingenting svagare.

Det finns också områden som många lätt glömmer att smörja, säger han.

– Urringningen, ansiktet, öronen, bar hjässa, handryggarna och underarmarna.

Solskadorna är i dag en folksjukdom, säger han.

– Det har blivit en lavinartad ökning. I dag har vi 9 000 nya remisser per år. För tio år sen hade vi 2 000 nya per år. Även de elaka formerna, malignt melanom som man kan dö av, har ökat kraftigt. 120-130 värmlänningar insjuknar varje år och ungefär en fjärdedel dör av det. Då är det solen som är boven.